Hírek

2014.04.21. 18:00

Kútvízzel is locsolták a lányokat

Gencsapáti - Hétfő reggel hét srác kannát ragadott, s lányokat mentek locsolni. Az Ispiláng Táncegyüttes így is őrzi a népi hagyományt.

Némethy Mária

Hétfő reggel csöpörgősre álló időben Babos Barbarához mentek először a fiúk locsolni. Jól tűrte, de utána ment átöltözni

Háromnegyed 8-kor a művelődési háznál gyülekeztek a fiúk. Kerékpáron érkeztek, a kormányon vödörrel. Elsőként Milos Dávid jött, aki elárulta: 11 éve néptáncol, négy éve zúdít , azaz húsvéthétfő délelőttjén a táncegyüttes lánytagjait keresik fel, s bizony a hagyományos módon, kútvízzel (ketten szódával) locsolják meg őket.

Hétfőn tíz lányhoz kerekeztek el vezetőjük, Spiegel Zoltán kíséretében. Először Babos Barbarához, majd Pesti Ramónához. A lányok népviseletben, megadóan tűrték az udvaron a zuhét. Azt mondták: ez is hozzátartozik a hagyományőrzéshez. Azután gyorsan átöltöztek, közben a háziak sütikkel, itókákkal vendégelték meg a fiúkat.

- Egy lány se maradjon szárazon! - biztatta őket a háziorvos. Nem is maradt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!