Hírek

2015.05.12. 15:18

Kutyától rettegnek az oladi lakótelepen – megszólal a támadó kutya gazdája és az áldozaté is

Szombathely – Vasárnap délután uszkárt támadott meg egy staffordshire terrier az oladi lakótelepen, ahol sokan rettegnek: a terrier gazdája ugyanis azóta is szájkosár nélkül sétáltatja az ebet.

Cseszkó Tamás

Vasárnap délután pórázon sétáltatta kutyáját egy oladi nő, amikor egy közelben lakó fiatal férfi terrierje az uszkárra rontott, és több helyen megmarta. Az uszkár előtt hosszú az út a teljes felépülésig, a lába ugyanis csúnyán megsérült. Amikor megérkeztünk a tett helyszínére, idilli képet láttunk: néhányan kutyát sétáltattak pórázon, a játszótéren pedig gyermekek töltötték önfeledten idejüket. Csak amikor egy ott lakó hölggyel találkoztunk, akkor tudatosodott bennünk, hogy eddig egészen másképp festett az oladi kutyafuttató és a tömbök közötti zöldövezet: általában ugyanis tucatnyi állattulajdonos sétáltatja ebét, és a gyerekzsivaj is élénkebb. A környéken most sokan félnek, de legalábbis óvatosak a közterületeken.

Az oladi lakótelepen élők alig mernek kutyát sétáltatni, mert félnek a korábbi támadások miatt. Fotó: Unger Tamás

– Szörnyű volt, amikor korábban a fiú két kutyája megtámadott egy beagle-t: addig tépték, amíg élt – mondta egy környéken élő hölgy a helyzetet illusztrálandó. – A nyakát teljesen kiszakították, a kisebbik lányom ment oda, és ő próbálta meg a két kutyát leszedni a szerencsétlen ebről.

Megszólaltattuk a támadó és a megtámadott eb gazdáját is. Előbbi arra készül, hogy elköltözteti kedvencét. (Folytatás az 5. oldalon.) (Folytatás az 1. oldalról.) A beagle elleni támadás már a második eset volt, mert előtte egy Marcsi nevű tacskót kapott el a fiú egyik kutyája. Most bekövetkezett a harmadik eset, és mégsem történik semmi.

– Van egy unokám, aki szeret játszani és futkosni, ha lehozom a játszótérre – folytatta a nő. – Most azonban rettegünk, ha lejövünk, nehogy valami nagyobb baj történjen. Szerintem ezt az ügyet csak úgy lehetne megoldani, ha bírósági végzésben tiltanák meg a kutya gazdájának az állattartást. Ha csak elveszik tőle ezt a kutyát, akkor bátran hozni fog másikat. A vasárnapi támadás óta is szájkosár nélkül sétáltatja a kutyáját, egyszerűen katasztrófa, ami itt megy. Három tonnát elhúz az a terrier, senki sem meri nyugodtan sétáltatni a kisebb fajtájú állatát. A gyerekek szempontjából is életveszélyes, nem értem, hogy miért kell megvárni azt, amíg egy gyerekben vagy felnőttben tesz kárt a terrier.

A közelben lakók a korábbi esetek kapcsán összefogtak, több médiumban is beszámoltak a történtekről, de mégsem történt semmi változás. A nevét nem vállaló nő szerint a beagle megtámadása után a férfi két napig rátette a kutyáira a kosarat, aztán minden ment a régiben.

– Beszéltem a tulajdonossal, akinek a kutyáját a napokban megtámadta a terrier. Az uszkárt Budapesten műtötték meg, azt mondta, össze kellett csavarozni a lábát. A nyakát is megharapta a terrier, és az volt a szerencséje az uszkárnak, hogy rajta volt a vastag nyakörv, mert különben biztosan nem éli túl. Ha az én kutyám tenne ilyet, akkor kérés nélkül is rátenném a szájkosarat – hallottuk az oladi lakótelepen élő nőtől.

K.-né M. Zsuzsa megmutatta nekünk a helyet, ahol korábban széttépték a beagle-t. Zsuzsa a mezőn, ahova sétálni járnak, elengedi a kutyáit, de rögtön megfogja őket, amint közelít egy idegen állat. – Ha ismeretlen kutya közelít, mindig elővigyázatosabb vagyok, mert nem tudni, hogy mit váltanak ki egymásból. A támadás következtében mindenki fel van háborodva, nem is értjük, hogy történhetett ilyesmi, és a kutya gazdája hogy engedhette ezt meg. Ha a kutyámmal előfordulna, hogy több másik társát megmarja, akkor biztos nem mennék vele szájkosár nélkül sehova, nehogy esetleg egy emberben is kárt tegyen.

Zsuzsa szerint sok múlik azon, hogyan nevelik a kutyát, de azért teljesen nem lehet megbízni bennük, mindig marad egy kis kiismerhetetlenség az állatokban. A közelben lakók arra vágynak, hogy minél előbb megoldódjon az ügy, és ne kelljen rettegniük, ha lemennek sétálni.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük Kunhegyesi Tibort, a dozmati kutyakiképző iskola babérkoszorús kiképző mesterét, aki már sok hasonló esettel találkozott. A kiképző mestertől megtudtuk, hogy korábban bizonyos kutyafajták esetén kötelező volt a szájkosár használata, azonban ez már nem így van.

– Most a gazda felelőssége, hogy – fajtától függetlenül – szájkosarat tegyen a harapós kutyájára mások és a saját védelmének érdekében. Póráz nélkül pedig közterületen egyáltalán nem lehet elengedni az ebeket. Erre a célra szolgál ugyanis a kutyafuttató, ahol saját felelősségre szabadon lehet engedni az állatokat.

Kunhegyesi Tibor szerint hasonló esetben az önkormányzathoz érdemes fordulni, ahol gondoskodnak a további teendőkről és felkérnek egy szakértőt. A szakértővel helyszíni szemlét tartanak, jegyzőkönyvet vesznek fel, és megállapítják, hogy veszélyes-e az adott kutya. Kunhegyesi Tibor beszélt arról is, hogy egy kutyákhoz értő szakember néhány perc alatt meg tudja állapítani az állatról, hogy genetikai torzulás vagy később szerzett tulajdonságok miatt viselkedik agresszívan.

– Minden kutya képes arra, hogy bántsa az embert, sok fajta számára pedig gyerekjátéknak számítana ez a tett. A kutya a természet egyik csodálatos lénye, de a beltenyészet és a túltenyésztés miatt vannak genetikailag sérült állatok, és rengeteget számít a gazda nevelése is. Ezért a szakértői vizsgálatok során a gazdát is meg kell ismerni ahhoz, hogy az alapvető problémára rájöjjünk. Önmagában nem a kutyával van probléma. Sok staffordshire terrierrel volt már dolgom, közülük sokan angyalként viselkedtek, nincs tehát szükség a fajta megbélyegzésére.

A szakértő véleményét figyelembe véve az önkormányzat munkatársai hozzák meg a döntést azzal kapcsolatban, hogy mi történik a renitens kutyával: rehabilitáción kell-e részt vennie a javulás érdekében vagy a sintértelepre kerül. Az alkalmatlan gazdát pedig különféle szankciókkal sújthatják, egyebek között elkobzással és pénzbírsággal.

Barasits Beáta, a megtámadott uszkár, Maine gazdája elmondta, hogy korábban két staffodshire terrier kutyája volt a harcias eb tulajdonosának. Az egyiket azonban elvitték tőle, így maradt az a kutya, amelyik megmarta vasárnap délután Maine-t. A középuszkár jelenleg egy óriási gipszet visel, ezen kívül pedig a nyakánál húzódó hosszú, összevarrott seb emlékeztet a szomorú vasárnapra. Beáta elmesélte, hogy korábban is volt arra példa, hogy a terriert szájkosár és póráz nélkül sétáltatta a gazdája, és így történt ez a mostani esetnél is, máskülönben nem tudott volna olyan könnyen rárontani az uszkárra. – Nem ez volt az első és a második alkalom sem, hogy támadott a terrier. Korábban egy beagle-t mart meg, amely rögtön elpusztult, és volt egy tacskó is, ha jól tudom, akkor ő a támadás utáni napokban ő is elpusztult. A fiú azt mondta először, hogy megtéríti a költségeket (amelyek a hétfői, budapesti műtétet követően már a 132 ezer forintot is meghaladják), hétfőn viszont azt mondta, hogy csak akkor fizet, ha visszavonjuk a feljelentést. Ez azonban már nem csak a pénzről szól: amíg ugyanis ott van a lakótelepen az a terrier, addig senkinek nem lesz nyugta. Rettegnek az emberek, nem tudnak nyugodtan sétálni, a gyerekek pedig nem tudnak nyugodtan játszani.

Beáta mindig körbenéz, ha kutyáit sétáltatja, így történt ez vasárnap kora délután is. Mivel nem látott a közelben nagyobb kutyát, elindultak Maine-val, ekkor azonban megjelent a terrier, és rögtön nekiesett az uszkárnak. – Elkapta Maine nyakát, aki azonnal üvölteni kezdett a fájdalomtól. Néhány perc múlva megérkezett a terrier gazdája, aki megfogta a kutyát a nyakörvénél, és mondta neki, hogy engedje el. A negyedik emeleten tartózkodó fiam is meghallotta Maine sírását. Mire lejött pár perccel később, még mindig nem sikerült Maine-ról leszedni a terriert. Szerencsére vastag nyakörv volt rajta, ezért nem ért ütőeret a harapás. Miután sikerült Maine fejét elrántani, a terrier elkapta a lábát. Végül nagyjából negyed óra után sikerült közös erővel szétszedni a kutyákat, utána rögtön mentünk is az állatkórházba. Altatásban összevarrták a nyakát, most pedig arra kell figyelni, hogy ne fertőződjön el a seb. A törött lábszárcsontját pedig hétfőn, Budapesten műtötték meg.

Maine jelenleg állandó felügyeletet igényel, néhány hétig ugyanis egyáltalán nem lehet terhelni a lábait. Ráadásul újabb műtét is vár az uszkárra: 3-4 hónap múlva el kell távolítani a lemezt, amellyel a törést rögzítették. Beáta az önkormányzatnál tett bejelentést az esetet követően. – Vasárnap este többen is mondták, hogy közvetlenül a támadás után szájkosár nélkül sétáltatta a kutyáját a fiú. Este én is lementem a másik kutyánkkal, ugyanezt tapasztaltam. Hiába mondja, hogy nem támad emberekre a terrier, de ezt nem lehet biztosan tudni. Elvileg megvan az engedély, hogy kutyát tarthasson, de ezt vissza lehet venni tőle. A lakótelepen mindenki fél, az a célunk, hogy elkerüljön a közelünkből a terrier, és a jövőben ne támadhasson meg mást – akár egy embert.

Sikerült megszólaltatnunk a támadó kutya gazdáját, Anga Gábort is, aki mindenekelőtt hangsúlyozta, nagyon sajnálja a történteket. A 31 éves férfi felidézte, hogyan is történt a baleset. Mint mondta, épp staffordshire terrier kutyáját készültek sétáltatni a barátnőjével, aki lement a ház elé elszívni egy cigarettát. Gábor a jószágát a lépcsőkorláthoz kötötte, ő ekkor még a lakásban készülődött. A kutya valahogy kioldotta magát, és a barátnője után rohant. – Ekkor az egyik házban lakó hölgy, aki amúgy sem szeret minket, kiengedte az utcára, ahol az uszkár kutya elkezdett hangosan ugatni, ekkor történt a baleset. Gazdája ahogy meghallotta a hangzavart, azonnal lerohant, próbálta szétválasztani az állatokat, többször sikerült is, ám ekkor a kiskutya viselkedett támadóan, többször megharapta Gábor kutyájának az orrát. – Látszik, hogy szegény uszkárnak pont a lába sérült meg, ezt a sebet már akkor szerezte, mikor az én kutyám védekezett – mondja a szomorú gazda, aki kénytelen volt kedvencét elköltöztetni. – A lakók most azért gyűjtenek aláírást, hogy elaltassuk a kutyámat, arra kérek minden kutyaszerető embert, hogy csak egy percre érezze át, milyen lenne, ha a saját kedvencével történne mindez – nézett maga elé szomorúan Anga Gábor. – Az ember amit nem ért, azt elpusztítja – mondta búcsúzóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!