Hírek

2016.04.28. 15:48

Küzd az életéért a vasi tűztáncos – a rendőrség nyomoz

Szombathely, Győr – Kiderült, milyen eszközzel kísérletezett a nemzetközi hírű, vasi tűztáncos: a balesetet egy ember alakú, a testéhez rögzített váz okozta.

Simán Klára

Tulajdonképpen csak a két lába hátsó része nem sérült meg annak a szakmában elismert, jegyzett tűztáncosnak, akit több mint három hete ápolnak a győri Petz Aladár Oktatókórházban. Testének hatvan százaléka megégett, amikor egy új eszközzel gyakorolt - ez a tárgy okozta a balesetet. A kisalfold.hu információi szerint a művész egy emberalakhoz hasonlító vázat rögzített a testéhez, ezt gyújtották meg, és ennek a hőhatása okozta a szörnyű sérüléseket.

Kórházba kerülése óta több műtéten átesett, a lap internetes weboldala szerint az égett bőrfelületet már eltávolították a testéről, és most az épekről próbálják átültetni a bőrt. A kezével kezdték az újabb operációsorozatot.

A fájdalmakból és a történésekből egyelőre nem érzékel semmit a beteg: továbbra is altatják és lélegeztetik. Máshogy ugyanis elviselhetetlen lenne ez a súlyos égéses állapot. Továbbra is életveszélyben van a művész, és állítólag mérhetetlen élni akarását bizonyítja az, hogy az eddigieket túlélte. Fiatal emberről van szó, akinek a szervezte erős, de az továbbra is súlyosbító tényező, hogy az égések nemcsak kiterjedtek, hanem mélyek is; harmadfokúak – közli a kisalfold.hu. Az is komoly aggodalomra ad okot, hogy a feje nagyon súlyosan károsodott a betegnek.

A Kisalföld cikke azt is taglalja, hogy az esetért felelősségre vonható-e valaki. A szerkezet, amellyel próbált a táncos, új volt: a tervező is felelős lehet. Arra is választ kell adnia valakinek, hogy amikor a baj bekövetkezett, mennyi idő alatt oltották el a tüzet. Az égésből ítélve feltételezhető, hogy azonnal nem sikerült. A biztonsági előírásoknak sem biztos, hogy minden megfelelt.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást – tájékoztatta a Kisalföldet Leibinger Eszter hadnagy, rendőrségi szóvivő, aki törvényi előírásra hivatkozva nem adott választ arra, ki ellen nyomoznak. Mivel van gyanúsítottja az ügynek, így a válasz körvonalazható. A gyanúsított személyéről meg nem erősített információnk van: a sérült tűztáncossal szoros emberi-szakmai kapcsolatban álló illetőről lehet szó.

A Kisalföld megkeresett egy büntetőjogászt is azzal kapcsolatban, hogy ha a gyanú bizonyított ténnyé válik, milyen büntetés szabható ki. A válasz egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. Mi történik akkor, ha a sértett ne adja ég, meghal? A büntetés nem változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!