Hírek

2013.12.09. 19:56

Küzdősportolók vágnak fát Szombathelyen szegényeknek

Nádasd, Szombathely - Önvédelmi- és erőfejlesztő edzésekre járnak. Erejüket azonban máshogy is szerették volna kamatoztatni, szerettek volna valamilyen módon segíteni. A Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ közvetítésével időseknek aprították a fát sportolók.

Bajdó Bettina

Egyház, sportklub, favágás – három egymástól távol álló fogalom, mégis bebizonyosodott, hogy akár össze is függhetnek. Erre jó példát és kezdeményezést tapasztalhattak azok az idősek, akik számára a Iron Samson Gym (ISG) sportklub segítőkész tagjai összeaprították a tüzelőjüket. Tették mindezt a Nádasi Evangélikus Diakóniai Központ közvetítésével. Dancs István Roland erőnléti edző és csapata érkezett Nádasdra és Hegyhátsálra novemberben kettős céllal: egy komoly edzésnek minősülő favágás közben segítséget is nyújthatnak azoknak, akik számára a favágás már messze meghaladja erejüket. Az intézmény gondozónői közreműködésével érkeztek a helyszínre, ahol a rönkök rövid időn belül felaprítva a helyükre kerültek.

– A sportklubunk önvédelmi- és erőfejlesztő edzésekkel foglalkozik – mondta Dancs István Roland. – A favágás az egyik legnehezebb, legfárasztóbb tevékenység, így kiválóan alkalmas az erőfejlesztésre is. Arra gondoltam, hogy a klubunk tagjai, a saját erő-, állóképességük fejlesztése érdekében az edzőtermen kívül is végezhetnének ilyen tevékenységet, ráadásul ezzel másoknak is tudnánk segíteni olyanoknak, akik szociálisan rászorultak, idősek, egyedülállók, magukat ellátni nem tudók. A klubtagok a favágást segítségnyújtásképpen, térítés nélkül vállalják, s azt gondolom, hogy mindannyiunknak örömöt okoz az, ha másoknak segíthetünk.

Kolbenheyer Balázs, az oktató egyik barátja vetette fel, hogy karácsonykor lepjék meg apró ajándékcsomagokkal a hátrányos helyzetben lévő gyerekeket. A klubtagok szívesen segítettek, sok ajándék gyűlt össze már eddig is a cipősdobozokba. Hamar megtalálták a módot is arra, hogy kiknek lenne szükségük a segítségre, így jutottak el a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkészéhez, Gregersen Labossa Györgyhöz. Az ajándékok eljuttatása során terelődött a szó a favágásra, és mivel azonnal szükség volt a segítségre, pár napon belül már a Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ együttműködésével vágták a fát.

– A munka nem áll meg, annak ellenére, hogy önkéntes, igyekszünk szervezetten és előrelátóan cselekedni – folytatta Dancs István Roland. – Azt tervezzük, hogy a fűtési szezon végéig folytatjuk a munkát három-négyfős brigádokban. Más klubokból is jelezték, hogy csatlakoznának, de örömmel vesszük minden olyan jóakaratú ember jelentkezését, aki részt szeretne venni ebben a munkában. Teljesen vegyes a csapat: van itt diák, irodai dolgozó, ügyvezető, fizikai munkás, közalkalmazott, fegyveres testület tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!