Hírek

2017.02.01. 19:20

Lakásokat, földet, autókat és hiteleket is feltüntettek a képviselők

Megyei körkép - Új autóval senki, ingatlantulajdonnal pedig csak egy vasi képviselő gyarapodott tavaly.

Budai Dávid

Nagy változások nincsenek, de a bevallások alapján azért egy kicsit mindegyik megyei képviselő jobban él, mint egy éve.

Az országgyűlési képviselőknek minden évben nyilatkozniuk kell a vagyonukról. A határidő január 31., éppen ezért február eleje már évek óta a kíváncsiskodók öröm-ünnepe. Vas megye 2014 óta négy országgyűlési képviselőt ad az országnak, így akárcsak tavaly, most is dr. Hende Csaba (Fidesz-KDNP), Ágh Péter (Fidesz-KDNP), V. Németh Zsolt (Fidesz-KDNP) és Bana Tibor (Jobbik) vagyonát vizsgáljuk az országgyűlés honlapjára feltöltött adatok alapján. Elöljáróban annyit máris elárulunk, hogy nagy változások nincsenek a tavalyi évhez képest, így például senki nem cserélte le az autóját. Látványos vagyongyarapodás egyik képviselőnél sem figyelhető meg a nyilatkozatok alapján, de szinte mindegyikük tudta növelni a megtakarításait. A dokumentumokon szereplő dátumok alapján törvényi kötelességüket teljesítve, mindenki időben adta le vagyonnyilatkozatát, elsőként - január 10-én - Bana Tibor készítette el, ezért a sort ezúttal vele kezdjük.

Bana Tibor országgyűlési képviselő (országos lista) Fotó: VN Archív

Az egyetlen, parlamenti mandátummal rendelkező jobbikos képviselőnél nem történtek nagy változások. A tavalyról már jól ismert, 1998-ban vásárolt 67 négyzetméteres, szentgotthárdi, társasházi öröklakás ötvenszázalékos tulajdonrésze továbbra is szerepel a nyilatkozatban, és ugyanígy megvan még a 2010-es Skoda Octavia is. A képviselő bankszámláján 2,5 millió forint van, ami azt jelenti, hogy negyedmillió forinttal sikerült növelni az összeget tavalyhoz képest. Autóhiteléből viszont nem sokat sikerült törleszteni. A tavalyi másfélmilliós tartozásból mindössze 200 ezer forintot faragott le egy év alatt. A képviselő nem érdekelt egyetlen gazdasági társaságban sem, nincsen egyéb megtakarítása, és képviselői fizetésén kívül nincs máshonnan származó jövedelme sem, így kénytelen kijönni a bruttó 897 453 forintos tiszteletdíjából. Azonban a képviselők kapnak juttatásokat is, úgymint az üzemanyagkártya és a munkát segítő személyzet. Bana Tibornak ezeken felül egy fővárosi lakást, valamint egy szentgotthárdi, egy körmendi és egy szombathelyi iroda bérlését is biztosítják.

Dr. Hende Csaba, az 1-es számú választókerület képviselője Fotó: VN Archív

Dr. Hende Csaba január 16-án tett pontot vagyonnyilatkozata végére. Az 1-es választókerület országgyűlési képviselőjének továbbra is a tulajdonában van az 1986-ban örökölt, hétszáz négyzetméteres szombathelyi telken található 130 négyzetméteres családi ház és a 266 négyzetméteres velemi ingatlan, amelyen egy negyven négyzetméteres lakóház található. Újdonság azonban, hogy tavaly szert tett egy 108 négyzetméteres fővárosi (12. kerületi) lakás és egy tíz négyzetméteres garázs felére. A képviselő - akárcsak tavaly - idén is egy 2015-ös Skoda Superbbel jár, viszont pénzintézeti számlakövetelése jócskán megugrott. A tavalyi alig 2 millió forint mostanra 9,023 millió forintra hízott, igaz a tavalyi nyilatkozatban szereplő 8,5 milliós egyéb követelése eltűnt. A képviselő, Bana Tiborhoz hasonlóan nem érdekelt egyetlen gazdasági társaságban sem, nincs egyéb megtakarítása, képviselői fizetésén kívül neki sincs más bevétele, ezért ő is bruttó 897 453 forintos tiszteletdíjából gazdálkodhat, de természetesen neki is jár az üzemanyagkártya és a munkáját segítő személyzet.

V. Németh Zsolt, a 3-as számú választókerület képviselője Fotó: VN Archív

V. Németh Zsolt, a 3. számú választókerület országgyűlési képviselője akárcsak tavaly, idén is 8,1 hektárnyi földet birtokol, rajta szántókkal, rétekkel és erdőkkel. Ugyanígy továbbra is tulajdonosa Vasváron egy 3618 négyzetméteres telken épült 145 négyzetméteres ház és egy 56 négyzetméteres társasházi lakás felének. A képviselő továbbra is a 2006 végén vásárolt - vagyis mostanra tízéves - Chevrolet Epicával rója a megye útjait. Kincstárjegyben lévő ötmilliós megtakarítását tavaly óta 37 539 forinttal sikerült növelnie. A csaknem 1,3 milliós OTP Prémium befektetési jegye pedig 2965 forinttal ér többet, mint egy évvel korábban. Ezenfelül befektetéseit a képviselő nem kevesebb, mint 1 211 452 forinttal toldotta meg. Tartozása, gazdasági társaságban érdekeltsége neki sincs, viszont a bruttó 223 363 forintos képviselői javadalmazásán felül a Földművelésügyi Minisztérium államtitkáraként még bruttó 997 200 forintot kap. Ezenkívül neki is jár a munkáját segítő személyzet és az irodahasználat. Nyilatkozatát január 30-án írta alá.

Ágh Péter, a 2-es számú választókerület képviselője Fotó: VN Archív

Ágh Péter, a 2. számú választókerület képviselője a határidő napján, január 31-én látta el kézjegyével vagyonnyilatkozatát, ám ez nem gátolta meg abban, hogy időben leadja azt. Ahogyan tavaly sem, idén sem került a képviselő nevére ingatlan, viszont továbbra is megvan a 2015-ös Suzuki Vitara, aminek fele részben tulajdonosa. A takarékban elhelyezett pénze: 11,5 millió forint, vagyis 2,5 millióval több, mint 2015-ben, viszont a korábban részvényekben tartott egymilliónak idén már nincsen nyoma. A képviselő ezenkívül rendelkezik a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó készpénzzel is: 1,2 millió forint értékben, vagyis tavaly óta ebből is költött 300 ezret. Továbbra is megvan a könyvgyűjteménye, és a képviselő - ahogyan eddig sem - továbbra sem tartozik senkinek. Neki viszont 3,8 millióval tartoznak, ami 1,3 millióval több, mint tavaly. Gazdasági társaságban nem érdekelt. Ágh Péter keresi a legkevesebbet a képviselők közül, bruttó 224 363 forintos képviselői fizetésén kívül bruttó 523 515 forintot kap. Ennek oka, hogy mivel miniszteri biztos is (amiért nem jár fizetés), jövedelme kétharmadát elveszíti, és ezt pótolják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!