Hírek

2016.12.08. 21:30

Lassíts, kezdj el élni! - Újabb vasi termékek nyerték el a HÍR-védjegyet

Holnap ünnepeljük a hagyományos terméket előállító közösségeket. A témában szakmai fórumot tartottak a fővárosban, vasi díjazottak is vannak.

Tóth Kata

Fehér abrosznál komótosan enni a tájra jellemző, hagyományos ételeket. Kenyeret dagasztani kézzel, teknőben, hozzá frissen lisztet őrölni. A nyár ízeit, színeit, illatait üvegbe zárni, és télen kiengedni, élvezni. A körmendi Fentős Eszter és családja jó ideje így él: számukra nem élhető a gyorséttermek, a bolti sajt, az ízfokozók világa. A család-anya tudatos döntést hozott: száműzött mindent a háztartásából, ami mű. Megadják a módját az étkezésnek, az életüknek. Így tett a szombathelyi Boda Judit is: akart és tudott változtatni, egészségesen élni, a felgyorsult világ ellenében visszalassulni . A Földművelődésügyi Minisztériumban szakmai fórumot tartottak, díjjal ismerték el azok munkáját, akik sokat tettek a helyi gasztronómiai kultúra sokszínűségéért. Vasi sikernek is örülhetünk.

Peregnek a hajdinaszemek Fentős Eszter kezéből: sütibe, levesbe betétnek tészta helyett kitűnő lesz a szívet formázó, rostos gabona Fotó: Szendi Péter

Fentős Eszter jóízűen kacag, amikor arról kérdezem, hallott-e a mozgalomról, ami a tájra jellemző ételek élvezettel történő, ráérős fogyasztására buzdít. Az asztalon előtte dunsztosüvegek, bennük bodza (szörpnek, teának, cukor és citrom nélkül), levendula, cickafark és szárított galagonya, még a nyári rétről való. Külön vargánya, meg őzlábgomba a gombászások emlékére. Lándzsás útifűből szirup, megfázásra. A kamrából frissen készült orda és gomolyasajt kerül elő, boltban ők már régóta nem vesznek sajtot.

Azt mondja, akarat és önbizalom kell ahhoz, hogy kiszálljunk a régi rendszerből. És lazaság is: tudja, hogy ideális esetben egy órát kel a kenyér, de nála van, hogy fél napot. Utána csak formázni kell, rá húsz percre berakni a sütőbe. Merthogy Eszter hetente kenyeret is süt a gyerekekkel: - A teknő közepébe kerül a liszt és a fűszer, a közepébe bölcsőt formálunk. A bölcsőbe beletesszük az életet. Megetetjük cukorral, megitatjuk vízzel vagy tejjel. Elringatjuk, ezzel összekeverjük, majd letakarjuk, hogy elmenjen aludni. Az egésznek adunk egy szentséget.

Eszter úgy érzi, az emberek ki vannak éhezve a jó ételekre és ezekre az élményekre. Ő sem volt mindig ilyen tudatos, de amikor az első gyermekét anyatejen kívül elkezdte mással is táplálni, nem akarta, hogy ugyanazokat egye, amiket ő. Onnantól Leventéé volt a reggeli zabkása, Eszteré a csoki - titokban. Aztán szépen lassan együtt szoktak át a minőségi, tiszta ízű ételekre. Nyaranta kézműves táborokat szerveznek: tanítják a gyerekeket a gyógynövények ismeretére, nagyokat kirándulnak, figyelik az erdők, mezők állatait, a nyomokat a sárban. A búcsúzáskor szóba kerül még: csak forrásvizet fogyasztanak, egyszerre sokat gyűjtenek, az több hétig eláll. Volt már, akit meggyőzött ennek az életformának a hasznosságáról; ha valaki tanácsért fordul hozzá, szívesen átadja a jó dolgokat.

Boda Juditnak, ahogy Eszternek is, három gyermeke van. Közös még bennük, hogy mostanra mindketten jól étkeznek és több minőségi időt töltenek a családjukkal. - Mi kell, hogy meghatározzuk az életünk sebességét és a tempóját. Fel kell ismernünk és csökkentenünk kell az időrabló tevékenységeinket, így jut idő feltöltődésre. Az elmúlt másfél évben előtérbe került az életemben az étkezés kérdése: őrizni szeretném az egészségemet, nagyrészt saját készítésű ételeket fogyasztok. Érdekes egybeesés, hogy a lassúság úgy is megjelenik, hogy lassú felszívódású szénhidrátokat eszem, leginkább cukor- és fehér liszttől mentes ételeket készítek. Naponta öt-hatszor étkezem. Az a meggyőződésem, hogy minden munkahelyen, még a legextrémebb körülmények között is meg lehet oldani, hogy tízóraizzunk és uzsonnázzunk. A házilag készített ételeket finomabbnak érzem, értékes munkám is van bennük, és csak hasznos hozzávalókat tartalmaznak. Ha dupla adagot készítek, a felét lefagyasztom, és ha vendég jön, mindig van aranytartalékom. A házi nutella, kókusztej, konyakmeggy, kakaós csiga, természetesen cukor nélkül és barna lisztből, nagyon hamar elkészülnek. A konyhám egy kreatív kuckó, ahonnan garantáltan egyedi ételek kerülnek ki. Judit idén karácsonykor saját készítésű sajtot is fog ajándékozni a szeretteinek. Házi szappan, krém is kerül a fa alá. A szappankészítésnél az illatok és összetevők tárháza végtelen, és nem mindegy, milyen összetevőket kenünk magunkra. Lapunk olvasószerkesztője, Szihay Mónika Lassíts, és kezdj el élni! címmel anti-határidőnaplót használ. Egy éve talált rá a slow life (lassú élet) mozgalom. Kisgyermekesként próbálta az anyukák napjait jellemző rutint, az abból adódó monotonitást megtörni. Elmélázni az őt körülvevő környezeten, megfigyelni a soha rá nem érő, szaladgáló embereket, a felhők formáit. Jó hosszan beleszagolt a levegőbe, figyelni kezdett, és meglátott dolgokat, amik mellett addig elment. Megéri kikapcsolni, ez a tapasztalata. Sajnálja, hogy a mozgalom egyelőre nem jut el vidékre, a programjaik inkább fővárosközpontúak.

Hagyományok-Ízek-Régiók vasi díjazottak

A Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkársága idén is megrendezte a Terra Madre (jelentése: Anyaföld) világnapot, a hagyományos terméket előállító közösségek ünnepét. A világnap keretében a Hagyományok–Ízek–Régiók (HÍR) védjegy használati jogát 2016-ban elnyert pályázók, köztük vasiak, ünnepélyesen kapták meg a díjat. Védjegyet kapott a győrvári Birkás István vilmoskörte-pálinkája és a szalafői Horváth Róbert hőkkön sült perece.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!