Hírek

2016.10.23. 19:14

Lássuk meg az események mögött a forradalmárokat

Bükön emlékeztek az '56-os elesettekre Bükön a hősi emlékműnél gondoltak azokra, akik mártírhalált haltak szeretett hazájukért.

Vadas Krisztina

Sokan gyűltek össze a katolikus templom kertjébe, hogy együtt emlékezzenek meg a hatvan éve történt eseményekről. Az eseményen Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

A képviselő beszédében kitért arra: ma már sokaknak idegen a szabadságharc, a fiatalok főként távoli dologként gondolnak rá. Ám arra kérte őket, hogy ne a történéseket idézzék fel, hanem lássák meg mögötte a forradalmárokat, a fiatalokat, akik nem akarták elveszíteni jövőjüket, az édesanyákat és édesapákat.

Ágh Péter beszélt az '56-os büki eseményekről is: az itt élők nem zárkóztak el attól, hogy alakítsák sorsukat. 1956. október 27-én ledöntötték a szovjet emlékművet. Küzdelmük nem volt hiábavaló, megteremtették a független demokratikus Magyarországot.

A képviselő saját nagyszülei történetét is elmesélte az ünneplőknek. Elmondta, számára ők a példaképek, és mindenkinek kell, hogy legyen egy hős, akire felnézhet.

Hozzátette: köszönettel tartozunk a hősöknek, hiszen közös szabadságunk fakad tetteikből.

Az ünnepség végén az emlékezők koszorúkat helyeztek el az emlékmű talapzatánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!