Hírek

2015.05.02. 17:31

Látható áldozatok – A szombathelyi nők és idősek már tudják, van hova fordulni segítségért

Kétéves program zárul Szombathelyen. Az áldozattá válás megelőzését, az áldozatsegítést célzó projekt utolsó nyilvános eleme volt a Segítő kezek napja a Fő téren.

Bakos Ágnes

Az áldozatsegítés komoly eredményeket hozott: lappangó problémára, kapcsolaton belüli erőszakra derítettek fényt. Nők, asszonyok kértek segítséget bántalmazás miatt. A kétéves program feladata volt, hogy irányt mutasson a sértetteknek, hová fordulhatnak. Feladat volt az áldozattá válás megelőzése is: legyen az az időseket különösen veszélyeztető trükkös lopás, vagy a diákokat érő iskolai bántalmazás, esetleg zsarolás. Lakossági fórumokat és előadásokat tartottak az elmúlt két évben a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint a Vas Megyei Kormányhivatal szakemberei. Hasznos tájékoztató filmek készültek, ezeket a jövőben is bárki megnézheti a világhálón és természetesen terjeszthető közösségekben, diákcsoportokban – érdemes.

Fotók: Ohr Tibor

„Bárki lehet áldozat” - hangsúlyozta Zsoldos Andrea projektmenedzser, nemcsak az áldozattá válást megelőző és áldozatsegítő program zárásán, hanem az elmúlt két évben minden alkalommal. A leginkább kiszolgáltatott csoportokat célozták meg: az időseket, a gyerekeket és a nőket. 24 mediátort képeztek ki az elmúlt időszakban. A programban elkészült figyelemfelhívó filmeket a záróprogramon a Fő téren kivetítőn nézhette meg a közönség. Készültek képsorok az iskolai zsarolásról, valamint idős emberek becsapásáról, például egy termékbemutatón. Az áldozattá válás megelőzésére is nagy hangsúlyt fektettek.

A programban a kiszélesített áldozat-fogalmat használtak, hiszen nemcsak egy adott bűncselekmény sértettje az áldozat, hanem a szemtanuk, a hozzátartozók is azok. Az elmúlt két évben mintegy kétezer embert ért el információ arról, mit tegyen, ha áldozattá vált, vagy hogyan segítsen a környezetében, ha tud. Zsoldos Andrea elmondta: „A programban felszínre kerülhetett egy lappangó probléma, a kapcsolaton belüli erőszak, ezen belül pedig a gyerekek szexuális bántalmazása.” Kiderült, hogy sem a jogi szabályozás, sem az ellátórendszer nem megfelelő az abúzus áldozatává vált gyerekeknek. A „felderítés” nyomán egyfajta prevenció kezdődhetett Szombathelyen, ennek keretében civilek kaptak tanácsot, hogy hogyan segíthetnek a bántalmazott gyerekeknek.

A projektmenedzser kiemelte: annak lehet segíteni, aki kéri a segítséget. Hiába vannak segítő szervezetek, ha nem jut el hozzájuk az áldozat. Márpedig fontos eredménye az elmúlt két évnek az, hogy az emberek már tudnak arról: van hova fordulni. A biztonságérzet növelését tűzte ki célul a program. A segítésben dolgozó szakmai szervezetek jobban megismerhették egymás munkáját, kohéziót hozott a projekt. A szakmai kapcsolatok segítik az áldozatok delegálását, koordinálását a hálózaton belül – vagyis, hogy kit hová kell tanácsolni, hol kap megfelelő ellátást. A különféle szakterületeken áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberek empatikusabb munkavégzését is célul tűzte ki a program. 120 millió forintból úgynevezett pilot, vagyis kísérleti projektként vitték végig a két évet a konzorciumi tagok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!