Hírek

2015.01.29. 08:53

Tombol a járvány Vas megyében - A fiatal generációt dönti le a lábáról az influenzavírus

Egyre jobban terjed megyénkben is az influenza. A járvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el a Markusovszky kórház több osztályán is.

Bajdó Bettina

A negyedik héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma: január 19-e és 25-e között háromszor annyi beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok, mint az előző héten. Az országban körülbelül 47 ezer 600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz forduló betegek száma Tolna, Fejér és Pest, valamint Bács megyében volt a legmagasabb, Csongrád, Heves és Vas megyében pedig a legalacsonyabb. Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek között nőtt a gyermekek aránya. Mivel megyénkben is sok a beteg, ezért január 29-től visszavonásig a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, prof. dr. Nagy Lajos úgy döntött, hogy több osztályon is látogatási tilalmat rendel el.

Nem lehet bemenni a csecsemő- és gyermekgyógyászati, a haematológiai és haemosztazeológiai, a központi aneszteziológia és intenzív betegellátó, az onkoradiológiai, a szülészet-nőgyógyászati, valamint az urológiai sebészeti osztályra. Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos elmondta, hogy a megyében is járvány van, egyre több a beteg. Közösségi halmozódásról nem érkezett bejelentés a megyéből, de a Markusovszky kórházban sok dolgozó beteg. Hozzátette, hogy szokás szerint a fiatal generációt dönti le a lábáról a vírus, a legtöbb beteg a 14-35 évesek közül kerül ki. Őket követi a 36-45 éves generáció.

A megyei tiszti főorvos szerint még mindig nem késő beadatni az oltást, bár már nem lehet garantálni a védettséget. Akiben ugyanis lappang a vírus, az az oltás ellenére is megbetegszik, mivel nem alakul ki rövid idő alatt a védettség. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy járvány idején csökkenthető a fertőzés kockázata az általános higiénés szabályok betartásával, a rendszeres kézmosással. Járvány idején lehetőség szerint érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, zárt terekben pedig gondoskodni kell a gyakori szellőztetésről. Ezeken kívül ilyenkor tanácsos mellőzni az egyébként szokásos üdvözlési formákat, és lehetőség szerint kerülni kell a betegekkel való közvetlen kontaktust.Aki az influenza tüneteit - magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság - észleli magán, maradjon otthon, ha köhög, tüsszent, eldobható papír zsebkendőt használjon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!