Hírek

2016.02.11. 11:25

Láz, köhögés, görcsös hasi panaszok - Rengeteg az influenzás beteg Vas megyében

Ezekben a napokban megugrott az influenzavírus terjedése: tele vannak a gyermek és felnőtt háziorvosi rendelők Vas megyében.

Simán Klára

- A hét eleji adatok járvány közeli helyzetet mutattak, azóta pedig információink szerint ugrásszerűen megnőtt az influenzás betegek száma - közölte dr. Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője, megyei tisztifőorvos. Hozzátette, hogy a vírus elsősorban a gyermekközösségekben támad: a sárvári kistérségben például van olyan oktatási intézmény, amelyben február 2-án a 211  beíratott gyermek közül 130-an hiányoztak, elsősorban felső légúti tünetek miatt, de Körmend környékén is meglehetősen rossz a helyzet: volt olyan intézmény, ahol 139 gyermek közül 62 hiányzott. A felnőtt háziorvosi rendelők is csordultig vannak Vas megyében, többnyire idősek, de középkorúak is szép számmal keresik fel tüneteikkel az orvost. Egyébként a mostani influenzához - a jellegzetes tüneteken túl - görcsös hasi panaszok is társulhatnak, ez is gyakori jelenség.

 

Mindenekelőtt pihenést javasol a betegeknek a megyei tiszti főorvos, hiszen így (ha a szövődményeket sikerül elkerülni) 4-6 napos a gyógyulási idő. Fontos a megfelelő folyadékpótlás is. Célszerű ebben az influenzajárványos időszakban szeparálódni, nehogy mások is elkapják a kellemetlen betegséget.

Arra azonban dr. Stánitz Éva hangsúlyozottan felhívja a figyelmet, hogy amennyiben láz is jelentkezik, mindenképpen forduljanak orvoshoz - akár gyermekről, akár felnőttről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!