Hírek

2014.10.30. 19:00

Legyen a hétvége a kegyeleté

Mindenszentek és halottak napja alkalmából azokra a szeretteinkre emlékezünk, akik már nem lehetnek velünk. Vannak, akik a közeli temetőbe indulnak, mások autóba ülnek, hogy az ország különböző részein leróják a kegyeletüket.

Simon Erzsébet

Ezen a hétvégén gyakorlatilag az egész ország útra kel. A temetők környékén nagy forgalomra lehet számítani mindenszentek és halottak napján. Ez az időszak az átlagosnál is több veszélyt rejt a közlekedők számára. A közúti forgalom a többszörösére nő, ezért az utakon, valamint a temetők környékén is fokozottabb rendőri jelenlétre lehet számítani. Civil ruhás rendőrök, polgárőrök is segítik a sírkertekbe látogatókat. A forgalomellenőrzés mellett a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is fokozott ellenőrzéseket tart, megelőzve, illetve megakadályozva az ilyenkor gyakrabban előforduló bűncselekmények gépkocsifeltörések, zsebtolvajlások, viráglopások, sírrongálások elkövetését. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy ilyenkor megnő az esélye az áldozattá válásnak, mert megjelennek az alkalmi, trükkös és zsebtolvajok. Különösen a tömegközlekedési eszközökön utazók, a piacokra, a bevásárlóközpontokba látogatók legyenek óvatosak, hiszen a zsebtolvajok a zsúfoltságot kihasználva könnyen eltulajdoníthatják az értékeket.

A megyeszékhelyen a Jáki úti temető környékén a közlekedés biztonságának fenntartása, a balesetek, a forgalmi torlódások megelőzése érdekében a frekventált időszakokban a forgalomirányító rendőrök a polgárőrökkel közösen segítik a közlekedést. Figyelni kell a forgalmi rend változásaira. A Vas Megyei Temetkezési Kft. a Jáki úti temetőbe a gépkocsival történő behajtást november 1-jén és 2-án reggel 6 órától 12 óráig engedélyezi. Ekkor azok hajthatnak be autóval, akik erre jogosító engedéllyel rendelkeznek, illetve nem rendelkeznek, de életkoruk és fizikai állapotuk, mozgáskorlátozottságuk azt indokolttá és szükségessé teszi. A szabályok betartását a rendőrséggel együttműködve a Temetkezési Kft. dolgozói a főbejáratnál szigorúan ellenőrzik. Behajtani csak a főkapun, távozni viszont a ravatali, illetve a perinti kapunál lehet. Mindhárom bejárat reggel hattól este nyolc óráig lesz nyitva. Ma reggel nyolc órától hétfő reggel nyolc óráig forgalomkorlátozás, illetve forgalmirend-változás lesz a Jáki út, Alsóhegyi út, Brenner körút közötti útvonalakon. Az Alsóhegyi úton lakókat arra kérik, hogy ezeken a napokon az utat teljes szélességében hagyják szabadon a buszjáratok közlekedésének megkönnyítése érdekében.

A Jáki úti temetőt megközelíteni az Alsóhegyi és a Jáki úton lehet. A sírkertből távozó buszok és taxik az Alsóhegyi úton, egyéb járművek a Ferenczy, illetve a Hajnóczy utcán át közlekedhetnek. Szombaton és vasárnap az ingyenes temetői járat az elektromos meghajtású kisbusz, amely más napokon a temető bejáratától a sírig szállítja a rászorulókat nem közlekedik.

Grafika: Tóth Szabolcs

Vasváron nincs forgalomkorlátozás az ünnepek idején; van egy kialakult rend, kezelhető a helyzet. A temetőnél sosincs elég parkoló ilyenkor, de az érkezők meg tudnak állni a környező utcákban, öt percnél többet nem kell sétálni a koszorúkkal, virágokkal a temetőig.

Celldömölkön összesen kilenc temető van, köztük egy önkormányzati, de a városgondnokság megrendelésre máshol is teljesít feladatokat. A halottak napja környékén éjjel-nappal polgárőrök teljesítenek szolgálatot (temetőőri szolgálat különben nincsen), és a megszokottnál több konténer áll rendelkezésre a temetők környékén. A városgondnokság a halottak napjára mindig alapos nagytakarítással készül.

Halottak napi kellékeket, virágokat, koszorúkat ma is kínálnak a szombathelyi vásárcsarnokban azoknak, akik az utolsó pillanatra hagyták a sírdíszek beszerzését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!