Hírek

2014.03.18. 15:40

Szili Katalin: Legyen béke és egyetértés

Szombathely - Párturalom helyett civil demokráciát szeretnénk - hangsúlyozta Szili Katalin, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) elnöke a Vas Népének kedden adott interjújában.

Simon Erzsébet

- Ön 2010-ben távozott az MSZP-ből, Szociális Unió néven új pártot alapított, tavaly ősszel pedig létrehozta több mint kéttucat civil szervezet, mozgalom és parlamenten kívüli kis párt összefogásával a KTI-t. A baloldali összefogásból mégsem kérnek. Miért önállóan indulnak a parlamenti választáson?

- A KTI merőben különbözik a karriervágyból elkövetett érdekszövetségektől. Mi a magyar közpolitika gyökeres megújítására készülünk. Friss erőt, friss levegőt, új színt szeretnénk vinni a parlamentbe. A KTI érték- és programszövetséget hozott létre, letettünk az asztalra egy saját, 12 pontos programot. Erre van szükség a társadalom egyetértése, békéje, jóléte érdekében. Olyan valódi alternatívát kínálunk, amely segít kilábalni az eltelt negyedszázad problémáiból, válságából, valamint az óriási ellentéteken alapuló gyűlöletstruktúrából.

Szili Katalin, a KTI elnöke párturalom helyett civil demokráciát szeretne a következő parlamentben (Fotó: Ohr Tibor)

 

- Mit gondol, vevők lesznek a választók a KTI 12 pontjára?

- Azt gondolom, igen. Hiszen hiteles megoldásokat kínálunk, mégpedig hiteles emberekkel. A programunk két pillérre épül: a civil demokráciára és az emberhez méltó élet megteremtésére. Tartalmazza az adórendszer igazságosabbá tételét, a háromkulcsos - 5, 16, 20 százalékos - szja bevezetését, átfogó bér- és jövedelemrendezést, a magáncsőd intézményének bevezetését, a képviselők visszahívhatóságát, az átlátható pártfinanszírozást, a kétkamarás parlament feltételeinek megteremtését. Ez utóbbin a politika feletti civil kontrollt értem, azaz érdekképviseletek, köztestületek, civil szervezetek, egyházak, hazai nemzetiségek, határon túliak lennének jelen, és vétójoggal kontrollálhatnák az országgyűlés működését. Átalakítanánk az államháztartást is. Ezt egyetlen politikai erő sem vállalta fel az elmúlt negyedszázad alatt.

- Milyen választási eredménnyel lenne elégedett?

- Nem mondanék most százalékot. Az az elsődleges célunk, hogy bejussunk a parlamentbe. Ha ez megtörténik, hajlandók vagyunk kooperálni mindazokkal, akik a prog-ramunkat támogatják. Úgy gondoljuk, szükség van a parlamentben a sokszínűségre. Nem hagyhatjuk, hogy kétpólusúvá váljon a politika, mert az egyáltalán nem tenne jót Magyarországnak.

- Milyen esélyt ad a vasi jelölteknek?

- Az 1. számú választókerületben Simon Zoltánnak is meggyőződése, hogy pártunk programja valós esélyt nyújt az ország problémáinak megoldásához. A 2. számúban Rába László elkötelezett híve a társadalmi esélyegyenlőségnek, a fenntartható fejlődésnek. Bízom benne, hogy kellően sokan gondolkodnak így.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!