Hírek

2016.11.16. 20:35

Légzéstámogatásra, egyéb intenzív ellátásra is szükségük lehet a kora-babáknak

A Markusovszky kórház koraszülöttosztályára került kisfiúval közvetlenül a szülés után úgy tűnt, minden rendben van. Másnap kezdődtek a gondok.

Tóth Kata

Öt hónap eltelt azóta, mégis pontosan fel tudja idézni Sütő-Komláti Gyöngyvér annak a néhány órának a történéseit, amikor mit sem sejtő, a barátnőivel szülinapozó kismamából pár óra leforgása alatt anyuka lett. A kis Alexé, aki június 7-én, egy keddi napon - éppen az ő születésnapján - 31 hetesen, 1890 grammal és 46 centivel, koraszülöttként jött a világra.

Beszélgetésünk alatt néha még elfutja a szemét a könny - ez már inkább a megkönnyebbülésnek és a hálának szól. Azért, mert életben vannak és jól vannak, miközben az orvosok elmondása alapján hajszálon múlt az életük. Azért, mert a kisfiuk igazi hősként küzdötte végig az első napjait, heteit, és szépen fejlődik azóta is.

Alex nemrég fordult át először a hasáról a hátára. A képen édesanyját, Sütő-Komláti Gyöngyvért bűvöli mosolyával. A rajongás kölcsönös Fotó: Unger Tamás

És hogy miért érkezett Alex hetekkel korábban a vártnál? Egy korábbi nőgyógyászati műtét nyomán keletkezett heg mentén szétnyílt az anyaméh, a babáról levált a méhlepény. Ennek végzetes következményei lehettek volna a gyors műtéti beavatkozás, a császármetszés nélkül. A Markusovszky kórház koraszülöttosztályára került csecsemővel közvetlenül a szülés után úgy tűnt, minden rendben van, és csak légzéstámogatásra szorul. A megpróbáltatások másnap kezdődtek, szerdán délután lélegeztetőgépre került Alex, a mellkasröntgen légmellet mutatott, be kellett csövezni a tüdejét. Csütörtökön vérszegénységet állapítottak meg nála, este kiderült, hogy vért kell kapnia, agyvérzése lehetett. Nemsokára csövek lógtak ki belőle mindenhonnan. A szülei rettenetesen aggódtak miatta, és nem tudtak mást tenni, mint bízni a csodában és várni azt, hogy a kritikusnak mondott első 72 óra leteljen. A kis kezét is tudták fogni, ha már kézbe venni, az inkubátorból kivenni nem lehetett. És tudtak hozzá beszélni, amikor csak mellette lehettek. A 72 óra letelt, és a későbbiekben végzett agyi ultrahangok szerint a vér az agykamrából fokozatosan felszívódott, így maradandó károsodást nem okozott a csecsemőnél.

Sokáig gyomorszondán keresztül kapta Alex az anyatejet: az infúzió mellett két milliliterrel indult. Amikor hazamehettek, már 40-50 milliliter volt egy evésre az adagja.

Gyöngyvér azt mondja, a férjével még szorosabbá vált a PIC-en töltött hetek alatt a kötelékük: az első másfél hétben Alex édesapja is ott volt a kórházban hajnaltól éjszakáig minden harmadik órában - ahogy a kórházi protokoll engedte. Kint ült a folyosón, és várta az újabb híreket. A családjára büszke Zoltán úgy érzi, nem tud elég hálás lenni a feleségének azért, amit ott a gyermekükért végigcsinált.

Hat hét és egy nap: ennyi időt töltött anya és fia a kórházban, előbbi az anyaszálláson, utóbbi a koraszülöttosztályon. Pihenés, emésztés, növés - ezek voltak Alex feladatai, és jól teljesítette őket. A második hét utántól egyenletesen fejlődött, igaz, a PIC-en töltött utolsó két hét még egy antibiotikumkúrával járó stafillococcus fertőzést hozott a számára.

Alex mára több mint 5 és fél kiló, és a múlt héten először átfordult a hasáról a hátára. A Micimackó óvodába hetente kétszer jár korai fejlesztésre. A szülei pedig már nagyon várják a vele töltött első karácsonyt.

Dr. Grasselly Magdolnának a neve többször is elhangzik a beszélgetés alatt. Az osztályon tündérkeresztanyaként emlegetett részlegvezető főorvost a világnap apropóján kérdeztük. - Jelenleg húsz gyermeket ápolunk, akiknek több mint a fele koraszülött, azaz a betöltött 37. terhességi hét előtt született. (A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly Vas megyében 156-an, az országban közel 8 ezren jöttek világra koraszülöttként, ez megyei és országos viszonylatban is az élveszületések 8-9 százaléka.) Minél korábban, minél éretlenebbül jön világra egy gyermek, annál több veszély leselkedik rá. A nagyon éretlen újszülötteket hetekig, hónapokig ápoljuk, és ide kerülnek azok az érett újszülöttek is, akiknek valamilyen betegségük van. A koraszülöttek számára 36,5-37,5 Celsius fok szükséges, ezért kerülnek inkubátorba, ahol a hőmérséklet és a páratartalom is megfelelő számukra. Légzéstámogatásra, egyéb intenzív ellátásra is szükségük lehet. Fontos az állandó megfigyelés: őrzőmonitorok mérik a szívverést, a vérben lévő oxigént, a hőmérsékletet, a vérnyomást. A gyógyuláshoz elengedhetetlen a jól képzett nővérgárda. Fontos a feladatuk, hiszen a műszerek mellett az ő megfigyeléseik is nagyon fontosak. Javult az osztályunk felszereltsége: ebben az évben kékfény-lámpák kerültek hozzánk az újszülöttkori sárgaság kezelésére. Inkubátortakarókat kaptunk, ezzel óvjuk a nagyon éretlen gyerekeket a fénytől, hiszen a méhen belül sötétségben vannak. Óriási eredmény, hogy Vas megye csecsemőhalálozása tavaly 2,4 ezrelék volt.

A küzdés náluk kulcsszó: az újszülötté, az osztály munkatársaié, de az anya, a szülők is kell, hogy higgyenek a sikerben.

SEGÍTSÜNK EGYÜTT!

Donát is a PIC-en kezdte

Szombathely - Novák Donát is korábban érkezett a vártnál, a Vas Népe az idén neki és édesapjának gyűjt.A koraszülött gyermekek szülei összetartanak, amiben tudják, támogatják egymást. A nemrégiben félárván maradt, szombathelyi sérült kisfiú, Novák Donát családjának is segítettek már: a „sorstárs” szülők által létrehozott Zseboroszlán Alapítvány Donát barcelonai műtétjének költségeihez is hozzájárult, de amikor Donát és anyukája a Pető Intézetben voltak rehabilitáción, annak járulékos költségeinek egy részét is átvállalták.

Donát az uzsonna előtt a gyógyszeres üveggel barátkozik Fotó: Szendi Péter

Most, hogy a kisfiú elveszítette az édesanyját, ismét megmozdultak a „zseboroszlánok” szülei: 250 ezer forintot ajánlanak fel a Novák fiúknak. Szeretnék, ha az egyelőre félkész házban kialakítandó gyerekszobába vásárolhatnának valamit Donátnak.SZÁMLASZÁM: 10300002-10583135-49020102, KÖZLEMÉNY: ADOMÁNY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!