Hírek

2016.04.03. 18:45

Lendvai Veronika az új bejcgyertyánosi polgármester - Öt jelölt közül választhattak, volt, aki egy szavazatot sem kapott

Bejcgyertyános - Lendvai Veronika, a helyi Teleház vezetője lett Bejcgyertyános új polgármestere. Az előző településvezető, Németh Imre tavaly decemberben elhunyt, ezért kellett időközi választást tartani.

Bakos Ágnes

Szoros lett a bejcgyertyánosi időközi polgármester-választás végeredménye: Lendvai Veronika 129, Péntek Enikő 111 szavazatot kapott a bejcgyertyánosiaktól. Mindketten független jelöltként indultak a településvezetői székért, akárcsak Gaál Ferencné, aki 13 voksot és Ambrózi Andrea, aki két szavazatot kapott. Nem szavazott senki Benyovszky Gáborra, a Magyar Munkáspárt jelöltjére, aki az ötödik aspiráns volt a bejcgyertyánosi polgármesteri tisztségre - ismertette az eredményt Pallósi Csabáné aljegyző. Azért ő volt az eljáró az időközi voksoláson, mert Bejcgyertyános, valamint Bögöte, Káld, Meggyeskovácsi, Nyőgér és Sótony községek jegyzője, dr. Lendvai Róbert a polgármesternek választott Lendvai Veronika férje - így összeférhetetlenség állt fenn.

A megválasztott településvezető, Lendvai Veronika korábban képviselő is volt Bejcgyertyánoson, már 14 éve a Teleház vezetője, számos munkaügyi és szociális programban dolgozott, nem csak a településen, hanem az egész térségben.

Hangsúlyozta, hogy nem saját ambíciója vezette a jelöltséghez, hanem biztatták, azok, akik vele dolgoztak. Elmondta: kikérte a véleményét a falu megbecsült „öregjeinek", és beszélt a képviselő-testület tagjaival is.

- Vannak bőven kisebb és nagyobb teendők a faluban. Ilyen a járdák felújítása, az internethálózat komfortosabbá tétele - sorolta Lendvai Veronika. A legfontosabbnak a fiatalok megtartását nevezte. Szerinte ennek kulcsa csak részben az infrastrukturális lehetőségek teremtése, de elsősorban a jó közösség, amire pedig büszke lehet Bejcgyertyános. Sok helyi lakosnak volt fontos a polgármester-választás: a 380 szavazásra jogosult bejcgyertyánosi közül mintegy 250-en szavaztak. Ez 65,7 százalékos részvételi arányt jelent, ami jóval magasabb a 2014-ben tartott rendes önkormányzati választáson mutatkozott 46,15 százaléknál.

- Most három napra közzétesszük, kifüggesztjük az eredményt, addig lehet jogorvoslattal élni – ismertette az új polgármester hivatalba lépésének menetét az aljegyző. Ha senkinek nem lesz kifogása az eredmény ellen, akkor a képviselő-testület előtt esküt tesz a megválasztott polgármester – és kezdődhet (folytatódhat) a közösségépítő munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!