Hírek

2017.08.29. 19:22

Levegő: pormentes, de ózondús

SZOMBATHELY A legtöbb szennyezőanyagot kék színnel jelzi a vasi megyeszékhelyen az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat, csak az ózon a kivétel, de ott is messze még az egészségügyi határérték.

Bakos Ágnes

Az biztos, hogy szinte teljesen pormentes a szombathelyi levegő: szálló porból 17 mikrogrammot mért köbméterenként a Földművelésügyi Minisztérium hálózata kedden. Az egészségügyi határérték 50 mikrogramm, ezt napi átlagban kell nézni – vagyis egy mérőműszer körüli porvihar tudná csak megemelni a terhelést veszélyes szintre.Még ennél is jobb a helyzet a nitrogén-dioxidnál. Ott a határérték 100 mikrogramm, ennek tizedét jelezték Szombathelyen, egészen pontosan 11,1 mikrogrammot mértek a szennyezőanyagból egy köbméterre számolva, a tegnapi jelentések szerint. A szmog-összetevők közül csak az ózon dúsult fel: abból 81,2 mikrogramm mutatkozott kedden (nem a csúcsforgalomban), az egészségügyi határérték 120 mikrogramm. Ha hirtelen megduplázódna az ózon mennyisége, még az sem lenne veszélyes, hiszen a 120 mikrogrammot 24 órás átlagban kell nézni. Minden-esetre zöld színnel jelöli az automata hálózat Szombathelynél az ózonterhelést: nem veszélyes, nem egészségtelen, de magas az ózon jelenléte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!