Hírek

2015.07.06. 14:06

Ma 138 fokban dolgoztak a körmendi útépítők – mennyi hivatalosan a hőmérséklet az Ön munkahelyén?

Körkép – A munkavédelmi törvény előírja a „munkavégzéshez megfelelő környezet biztosítását”. Ez általános munkáltatói kötelezettség – a hőségben is. Hogy betartják-e a foglalkoztatók, azt ellenőrzi a munkavédelmi felügyelőség Vas megyében.

Bakos Ágnes

Nem mindegy milyen munkával telnek a kánikulai napok, de azt érdemes tudni, hogy a hatályos jogszabály szerint, szellemi tevékenységnél 21-24 °C-ot, könnyű fizikai munkánál 19-21 °C-ot, közepesen nehéz fizikai munka esetében 17-19 °C-ot, míg nehéz fizikai munka esetén 15-17 °C-os hőmérsékletet kell megteremteni a munkavégzőknek.

Ha 24 °C-nál melegebb a munkavégzés helyszíne, zárt térben, akkor plusz szünet jár a dolgozónak. Óránként legalább öt, legfeljebb tíz perces pihenőidőt kell a munkafolyamatok közé beiktatni.

Fokozottan ellenőrzi a szabályok betartását a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya – mondta Kard Enikő. A főosztályvezető-helyettes elmondta: külön a hőségriadóra kiadott ellenőrzési terv alapján dolgoznak.

A vendéglátóhelyeken nem áll meg az élet a hőségben sem. A konyhákat persze nem lehet 20 °C körülire hűteni, de az egyik szombathelyi kisvendéglőben megtudtuk: a szakácsok, konyhások plusz szüneteket kapnak a kánikulában. Megszokni nem lehet, de átvészelik a kánikulai napokat - mondták a konyhán.

138°C-os az aszfalt a 8-as főúton Körmendnél – ettől még haladni kell a kilométerekkel, készülni kell az útnak. Vizet kapnak, és ahogy tudnak, árnyékba húzódnak az aszfaltozók.

– Minden munkavédelmi szabályt betartva folyik a munka a közútnál, most jórészt kaszálási munkák vannak, de az útépítéseknél is szabályosan dolgoztatunk – mondta Józsa Miklós, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatóság üzemeltetési vezetője.

– Természetesen a kinti munkáknál, különösen a mezőgazdasági idénymunkáknál és az építkezéseknél nehéz betartani a szabályokat, például klimatikus helyet biztosítani a dolgozóknak – mondta Kard Enikő. A szüneteket betartják, és a védőital biztosításának is eleget tesz a legtöbb Vas megyei munkáltató. Van azért egy-két munkaadó, amelyik rendre szabályt sért – mondta a főosztályvezető-helyettes.

Az biztos, hogy a dolgozók még két nap kánikulára, a foglalkoztatók pedig fokozott ellenőrzésre számíthatnak a napokban, Vas megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!