Hírek

2017.04.19. 13:10

Ma verseny van a munkaerőpiacon: minden munkáltatónak minden munkavállalóért meg kell küzdenie

A II. Vas Népe Állásbörze helyszíne az Agora – Művelődési és Sportház. 17 óráig tartanak nyitva a standok: 32 kiállító várja az érdeklődőket.

Tóth Kata

– Az állásbörzének aktualitást ad, hogy néhány szakma különösen nehéz helyzetben van, sok betöltetlen állásra szinte alig találnak jelentkezőket – kezdte köszöntőjét Kázmér Judit, a PLT ügyvezető igazgatója az állásbörzén. Kiemelte: a Pannon Lapok Társasága a maga eszközeivel segít, hogy egy cég se kerüljön HR-problémák miatt nehéz helyzetbe, és azt is fontosnak tartja, hogy minden egyes álláskereső találjon méltó munkát. Hozzátette: bár az interneten számtalan állásajánlattal lehet találkozni, vannak, akik szívesebben és könnyebben boldogulnak személyesen.  Örömét fejezte ki, hogy a börze híre nagyon sok érdeklődőhöz eljutott – ennek érdekében speciális melléklet készült az eseményre, valamint a napilapban, a Vas Népe online felületén, Facebook-oldalán is lehetett tájékozódni a részt vevő cégekről.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott is a személyes találkozások fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében, mint mondta, azt az internet világában hajlamosak vagyunk lebecsülni. Szélesebb összefüggések vonatkozásában elemezte a munkaerőpiaci helyzetet: utalt arra, hogy az elmúlt hat évben nagy utat tettünk meg, hiszen míg 2010-ben 11 százalékos volt a munkanélküliség, ma 7 százalék. Akkor 3, 8 millió ember dolgozott Magyarországon, ma 4, 4 millió. A munkabérek tekintetében sok még a tennivaló, mondta, de emelkedtek a bérek.  Hozzátette: sokat kell még tenni azért, hogy az EU-s tagországok közötti  munkabérkülönbség megszűnjön. Hangsúlyozta, hogy felkészült munkavállalók kellenek a munkaerőpiacra. A megfelelő színvonalú bérekhez megfelelő gazdasági környezet és olyan hozzáadott értéket tartalmazó termék kell, amelyik versenyképes a világpiacon. Beszélt a munkaadók és a munkavállalók felelősségéről is. A felkészültség, a tudás szerepéről, amit meg kell szerezni, úgy várhatunk joggal versenyképes béreket. Rámutatott: ma verseny van a munkaerőpiacon – minden munkáltatónak minden munkavállalóért meg kell küzdenie.

Dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester nyitotta meg hivatalosan az állásbörzét. Szombathely munkaerőpiaci helyzetét vázolva elmondta, hogy a város munkaerőhiánnyal küzd. Az állásbörze nagyon fontos találkozó – a két oldal, a munkaadók és a munkavállalók képviselői meg tudják beszélni azokat a kérdéseket, amelyek foglalkoztatják őket. Ideális esetben a munkavállalók igénye és képzettsége találkozik a felkínált lehetőséggel. Reményét fejezte ki, hogy minden jelenlevő álláskereső rövid időn belül megtalálja azt a munkahelyet, ahol dolgozni akar.

– Az egyik oldalról nézve jó helyzetben van a megye, hiszen a munkanélküliek száma itt a legalacsonyabb. A helyzet azonban magában hordozza a problémát – ezért van szükség állásbörzékre, hallottuk dr. Balázsy Péter megyei jegyzőtől a megnyitót követő fogadáson. Hozzátette: a rendszerszintű változást, az igazi megoldást a képzések, azok megreformálása, a szakképzés, a középfokú oktatás áthangolása jelentik. Az állásbörzék komolyan tudnak segíteni a munkaadóknak és munkavállalóknak is. Minden egyes egymásra találás sikertörténet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!