Hírek

2016.10.25. 14:45

Madarat lehetett fogatni az amerikai nagykövettel az Őrségben - Itt járt Colleen Bell

Őriszentpéter - A természetmegőrzésre és a nemzeti parkok szerepére igyekszik felhívni a figyelmet az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Colleen Bell kedden látogatott az Őrségbe: fogott sólymot, látta a muraközi lovakat és a magyartarkákat.

Bakos Ágnes

- Ha látok egy ilyen jó beállítást, azonnal lefotózom, hollywoodi berögződés - mondta Colleen Bell amerikai nagykövet, miközben a kétlovas kocsit fényképezte lelkesen a telefonjával a Széll Kálmán-majorban. Büszkén számoltak be az Őrségi Nemzeti Park munkatársai a génmegőrző munkájukról is a séta közben. Például arról, hogy ha 2003-ban nem kezdik el megmenteni a muraközi lovakat, akkor ma egyetlen egy sem lenne már - most viszont idei csikókat is láthatott a nagykövet. Az amerikai filmezés nem csak a mesés táj, az ideális beállítások miatt került szóba: - Ezt az istállót abból a pénzből építettük, amit a filmesektől kaptunk, amikor az Eragont forgatták nemzeti parki területen - mutatta be dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója. Idén száz éve, hogy az Amerikai Egyesült Államok területén elkezdték megalakítani a nemzeti parkokat. Ennek a jubileumnak az apropóján járja végig a magyarországi nemzeti parkokat - mondta el Colleen Bell. Mind a tíz nemzeti parkban megfordul, az őrségi a kilencedik a sorban, már csak a Bükki Nemzeti Park van hátra, de, mint mondta, a lelkesedése és az öröme töretlen. A nagykövet munkatársai elárulták, hogy „ragadós" a természetjárás példája. Másfél éve kezdte Colleen Bell a körutat, azóta például a Spanyolországban az USA-t képviselő kollégája is hasonló útra indult, ő is bejárja az országa természetvédelmi területeit.

- Nagyon fontos, hogy fenntartsuk ezeket a nemzeti parkokat, ezek mutatják elkötelezettségünket a biodiverzitás fenntartása és egyáltalán a környezet iránt - foglalta össze Colleen Bell. Az USA-ban több mint négyszáz nemzeti park van, azokhoz a léptékekhez képest kicsik és másfélék a magyarországi természetvédelmi területek - mutatott rá szakmai bemutatójában dr. Markovics Tibor. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta: - Az őrségi egy 44 ezer hektáros terület és 44 települést érint. Ezek apró falvak, itt is fogy a kistelepülések lakossága - mondta el az igazgató.

Beszámolt a pityerszeri épülettervről is: elsősorban a gyerekeket szeretnék majd megszólítani az új létesítménnyel.

- Az Őrségben a kőkorszak óta laktak, rendszeresen pedig ezer éve élnek emberek. Szeretnénk megőrizni az évszázados kultúrát és a természetes környezetet - összegezte dr. Markovics Tibor. - Ha az USA-ból érkezik valaki, furcsán néz, hogy miért van ilyen sok háziállat egy nemzeti parkban. Nálunk az állattartás a feltétele a gyepek megőrzésének - magyarázta el az amerikai nagykövetnek. Az Őrségi Nemzeti Park madárkórházába is bepillanthatott a nagykövet: „helybe hozták" a madarakat, nem kellett Kőszegig utazni a delegációnak. Egy vándorsólyommal közelről is megismerkedett Colleen Bell: kézbe vette a madarat dr. Markovics Tibor segítségével. Ahogy a filmbe illő tájról, úgy a sólyomfogásról is készült privát nagyköveti fotó, és külön gratulált a solymászoknak a munkájukhoz a lelkes látogató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!