Hírek

2015.02.07. 14:08

Magához húzta a filmezés – a szombathelyi Tóth Gergely álma, hogy egy játék- vagy művészfilmben lehessen operatőr

Tóth Gergely még gyerekkorában szeretett bele a filmezésbe. Egy időben próbált távol maradni a kamerától, ám a filmezés visszavonzotta magához.

Bajdó Bettina

Jelenleg reklámszpotokat forgat, de nagy álma egy önálló játék- vagy művészfilm, illetve évek óta tervez egy Kínában forgatott, teákról szóló dokumentumfilmet.

Tóth Gergely Szombathelyen született, Zanaton nőtt fel a szüleivel, akik vállalkozó szellemű emberek. Édesanyjának egy fagylaltozója van 24 éve, édesapjának egy elektronikai szaküzlete. A vállalkozó szellem beleivódott az évek alatt, bár nem gondolta, hogy ő is vállalkozó lesz.

- Nem voltam túl jó tanuló – vallja be őszintén Tóth Gergely. – Az órák alatt sokat rajzolgattam. Mivel tehetségesnek számítottam, bekerülhettem a művészeti szakközépiskolába. Ott találkoztam először a filmezéssel és a fotográfiával. Volt egy öcsém, akivel sokat filmeztünk együtt. Őt sajnos elveszítettük több mint 10 éve. Emlékszem, amikor hazahoztam az iskolából a hatalmas VHS-kamerát, akkor őt is megérintette ez a szellem. A falubeli barátokkal elkezdünk filmeket forgatni, kitaláltunk saját kis történeteket, amelyekből hatalmas buli kerekedett. Akkoriban még csak VHS volt, úgy tudtunk vágni, ha a rögzített anyagot az egyik szalagról a másikra másoltuk. Két videomagnóval próbáltunk összerakni otthon egy filmet. Annak ellenére, hogy ilyen kezdetleges eszközökkel vágtunk bele, nagyon jó eredmények születtek.

Tóth Gergely úgy fogalmaz, mostanában kerekedett ki annyira a filmezés, hogy ki meri mondani, ez egy nagy és talán élete végéig szóló szerelem. Azonban volt az életének egy olyan szakasza, amikor megpróbált lemondani róla.

- Benkő Péter barátom 2003-ban látta a filmjeinket – folytatja Tóth Gergely. – Akkor még nem volt youtube. Tetszett neki a stílusunk, mondta, hogy videóst keres esküvői filmek készítéséhez. 2003-ban megbízott bennünket, hogy csináljunk egyet. Jól sikerült, s attól kezdve egyre több munkát adott. Volt ebben annyi pénz, hogy fiatalként el lehetett vegetálni belőle. Akkor már Budapesten voltam. A szüleim támogattak, hogy ne kelljen azzal foglalkoznom, miből éljek meg. Kergethettem az álmaimat. Teológiát hallgattam több főiskolán is, a szanszkrit ősi iratokat szerettem volna tanulmányozni. Nagyon vonzott ez a világ. Viszont ezt a filmezéssel nehezen lehetett összeegyeztetni.

Tóth Gergely jelenleg céges munkákkal foglalkozik, PR-filmeket, illetve reklámszpotokat forgat. Két projekten is dolgozik párhuzamosan

Aztán a filmezés visszahúzta magához. Saját bevallása szerint 2012 decemberétől veszi nagyon komolyan ezt az elhatározást. Próbálja a tudását és az eszközeit is fejleszteni, de sok tanulnivalója van még, s szüksége lenne egy jó csapatra is. De ahogy ő fogalmaz, szép lassan ez is összeáll.

- Most céges munkákkal foglalkozom, PR-filmeket, reklámszpotokat forgatok – teszi hozzá. – Két projekt van, ami párhuzamosan fut, az egyik egy ismert pálinka tévészpotja, amihez elkezdtem a szereplőket és a helyszíneket felkutatni. A másik pedig egy termálkristály reklámszpotjának a forgatása. Van egy pesti rendező ismerősöm, akivel lehetséges, hogy egy induló tévésorozatban lehetnék B kamerán. Ez egy új lehetőség, meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Az álmom azonban az, hogy egy játékfilmben vagy egy művészfilmben lehessek operatőr. Ezenkívül pedig nagyon szeretném művészi módon végigforgatni a magyarországi Kéktúra útvonalat. Továbbá évek óta megy a tervezgetés egy Kínában forgatott, teákról szóló dokumentumfilm ügyében is.

Kérdésünkre, hogy 10 év múlva mit szeretne elérni, Tóth Gergely így felel: – Ezt két irányra bontanám. Az egyik munka, a másik a magánélet. A munkában az eddig elért eredmények meghosszabbítása a cél. Szeretnék egy jól menő céget a legmodernebb eszközökkel felszerelve, továbbá egy 5-6 tagú stábbal együttdolgozni. Jó lenne egy-két cégautó, amivel bármilyen volumenű munkát meg tudunk csinálni. Nem utolsó sorban pedig a kapcsolatok kiépítése, ami ebben a szakmában elengedhetetlen. A magánéletben igazából szeretnék annyi időt e mellett a munka mellett megtakarítani, hogy egy nőt be tudjak fogadni az életembe, akit igazán szerethetek.

A nagy vallások érdeklik

Tóth Gergely elárulta, szeretné a teológiai tanulmányait folytatni, a nagy vallások iránti érdeklődését kibontakoztatni. Anélkül, hogy bármelyiket is kövesse. Szerinte abba bele kell születni, hogy az ember hitelesen művelhesse bármelyiket is. Illetve szeretne büszke lenni a produktumaira. Mindig úgy van vele, hogy amikor elkészít egy filmet, akkor tetszik neki, ám amikor visszanézi, talál benne olyat, amin változtatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!