Hírek

2015.05.28. 16:31

Magyarellenes kampány Burgenlandban - Félnek-e a kinn dolgozók?

Tartományi választásokat tartanak május 31-én Burgenlandban. A kampányban felbukkantak magyarellenes plakátok: a szélsőjobboldali Szabadság párt korlátozná az ingázó munkaerőt és a határellenőrzés visszaállításának terve is felmerült. „Hazai pályaelőnyt a burgenlandiaknak”, illetve a „Munkát a mi embereinknek” szlogenekkel kampányolnak.

Bakos Ágnes

A megkérdezett, Ausztriában dolgozó Vas megyei magyarok nem tartanak attól, hogy változást hozna számukra a választás kimenetele.

Egy húsz éve a szomszédban dolgozó ápolónő azt mondta: „Itthon sem politizálok, Ausztriában meg főleg nem! Sok magyar munkatársam van, de egyikük sem törődik a politikával. Azt hiszem, nekünk, akik már 15-20 éve kint dolgozunk, nem lesz sem jobb, sem rosszabb.”

Egy újságkihordóként, részmunkaidőben dolgozó fiatalember szerint csak a politikában van magyarellenesség, ő egyébként nem érez ebből semmit.

Egy panzió recepciósaként dolgozó lány azt mondta, neki csak a referencia miatt kell - ideiglenesen - a külföldi munka. Burgenlandban talált lehetőséget nemrég, nem volt gond, hogy magyar. „Nem hiszem, hogy elvettem volna bárkitől a lehetőséget, de a politika egy kicsit sem érdekel.”

Fotó: ausztriaimunkak.hu

„Hecckampány” – ezt mondta Dallos Bertold, az ÖGB, az osztrák szakszervezeti szövetség projektvezetője a szélsőjobboldali Szabadság párt burgenlandi kampányáról. Emlékeztetett arra az esetre, ami a napokban járta be a világhálót, hogy magyar dolgozó ragasztotta a magyarellenes plakátokat. Szerinte ez tipikus, ugyanis jelenleg minden ötödik munkavállaló magyar Burgenlandban. A politika persze tud tőkét kovácsolni a magyarellenességből, például ha nő a munkanélküliség.

Hogy olcsóbb-e a magyar munkaerő? A munkajogi szabályozás ugyanúgy érvényes a magyar munkavállalókra is, mint az osztrákokra. Dallos Bertold hangsúlyozta: „Az Európai Unióban vagyunk, a munkaerő szabad mozgásáról beszélhetünk.” Persze vannak, lehetnek problémák, akkor, ha a magyar munkavállaló nincs tisztában a jogaival. Példaként a 13. és a 14. havi bért említi, aminek hazánkban nincs minden szektorban gyakorlata, így azt nem is várja el az Ausztriában dolgozó magyar. A törvények betartását minden kampányoló párt hangsúlyozza – márpedig az osztrák törvények szerint foglalkoztatott magyar munkaerő nem olcsóbb, mint az ausztriai.

A tartományi választás kimenetelét persze nem lehet pontosan megjósolni. Dallos Bertold szerint a magyarok számára nem lesz negatív változás.

A közvélemény-kutatások a szociáldemokraták választási győzelmét vetítik előre. A magyarellenes szlogenekkel kampányoló Szabadság párt 12-13 százalékos támogatottsággal bír Burgenlandban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!