Hírek

2014.10.24. 19:00

Magyarnádalján egy családi házra dőlt egy csaknem harminc méteres fenyőfa

Megyei körkép - Sokszor riasztották a megye tűzoltó egységeit az elmúlt két napban a víz és a viharos szél okozta károk felszámolásához.

Merklin Tímea

A hivatásos tűzoltó egységeken túl három önkéntes tűzoltó egyesület tizenöt tagja is részt vett a munkálatokban. Október 22-én a mezőgazdasági területekről, dombokról lezúduló csapadék és a belvíz adott feladatot a tűzoltóknak, 17 segélyhívás érkezett a megyei műveletirányítási központba. Egyházasrádóc, Perenye, Ják, Söpte, Sorkifalud, Magyarszecsőd, Szombathely, Sé, Szentpéterfa, Balogunyom, Kenéz és Körmend településekre riasztották a tűzoltókat, ahol letört faágak eltávolítását, a felgyülemlett víz szivattyúzását, valamint homokzsákolási feladatokat hajtották vége.

Október 23-án hat esetben riasztották a tűzoltó egységeket a korábbi esőzés miatt, akik szivattyúkkal távolították el a felgyülemlett csapadékvizet, valamint homokzsákokkal védték meg a talajvíz által veszélyeztetett lakóházakat Sorkifaludon, Molnaszecsődön, Körmenden és Csényében.

Csütörtökön este hét órakor 430 centiméteres vízállással tetőzött a Rába Körmendnél, ezért péntek reggelre a vízügy igazgatóság itt is elsőfokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget. A szél viszont pénteken még nem veszített erejéből, így a meteorológiai szolgálat széllökések miatt kiadott elsőfokú riasztása továbbra is érvényben volt. Becslések szerint a Rába Sárvárnál 90 ±30 centiméterrel tetőzött pénteken az éjjeli órákban. A folyón levonuló árhullám miatt a vízitúrázás életveszélyes és tilos.

Jelentősebb hullám az Aranypatakon és a Jáki-Sorok patakon vonult le. A Jáki-Sorok patak Kisunyomnál csütörtökön 324 centiméterrel, az Aranypatak Szombathely-Oladnál szerdán késő este 270 centiméterrel tetőzött. Lassan mindenhol normalizálódik a helyzet, a katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a vízfolyásokat. Megkezdték az árvíz okozta károk felmérését is.

Pénteken a széllökések ereje néhol meghaladta a 70 kilométer/órás sebességet. A legutolsó összesítés szerint tíz esetben érkezett riasztás kidőlt fák, letört ágak eltávolításához főként Körmend és Szombathely térségéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!