Hírek

2017.05.13. 17:55

Majális a környezetvédelem jegyében

A gyerekek voltak a középpontban az ötödik ÖKO-Majálison Szombathelyen. A játékos feladatok megoldásáért ajándék járt.

Budai Dávid

Ötödik alkalommal rendezték meg az ÖKO-Majálist Szombathelyen. A pénteki konferencián a globális környezeti problémák Vas megyei vonatkozásait vitatták meg a szakemberek ahol, mint kiderült a legégetőbb probléma éppen a lakossági fűtés, amely rendkívüli mértékben károsítja a környezetet, illetve a hulladékkezelés, mivel a mostani szemétlerakási gyakorlat nem kezeli a problémát, csupán elodázza. Szombaton aztán igazi majálist varázsoltak a szervezők a 11-es Huszár úti laktanya területére. A Nyugat Dunántúli Környezetvédelmi Központ Közhasznú Alapítvány a megyeszékhely legnagyobb környezettudatos vállalataival karöltve egész napos programkavalkádra hívta a szombathelyi polgárokat, ahol így, vagy úgy de minden a környezetvédelemről szólt. Itt, az olajos hordóból bútor, a műanyag palackból pedig egy csapásra tekebábu vált.

 

Különösen a gyerekeket kényeztették el a legkülönfélébb játékokkal, akik a feladatmegoldásért természetesen ajándékot kaptak. Nem véletlen, hogy a gyerekek kerültek fókuszba, hiszen az ÖKO-Majális nem titkolt célja, hogy a környezettudatos nevelést a lehető legkorábban elkezdjék. Nekik a mostani majális sem szombaton kezdődött, hiszen számukra korábban rajzpályázatot is hirdettek – tudtuk meg Sáfár Miklóstól a BPW-Hungária Kft. alkalmazottjától és egyben az alapítvány kuratóriumi tagjától. Természetesen a felnőttek sem unatkoztak, hiszen főzőverseny, valamint katasztrófavédelmi bemutatók színesítették a programot, és persze ismerősökkel is könnyű volt összefutni. Mi például az egyetem egykori rektorával, Prof. Dr. Gadányi Károllyal találkoztunk. Mint kiderült nem véletlenül, hiszen a tanár úr a szervező alapítvány felügyelő bizottságának tagja. Gadányi Károly – aki eddig minden ÖKO-Majálison részt vett – elmondta, évről évre újabb standok jelennek meg, ahol a cégek nemcsak programokat, de az együttműködésüket is kínálják. Szerinte egy eseményt elindítani sokkal könnyebb, mint abból hagyományt teremteni. Márpedig nekik kezdetektől ez volt a céljuk.

Erre pedig minden esély meg is van, legalábbis ez derült ki az iQor ügyvezetőjének, Grünwald Imrének a mondataiból, aki kislányával látogatott ki a rendezvényre. Megtudtuk, az általa képviselt vállalat mindig is fontosnak tartotta a környezetvédelmet, és szemmel láthatóan ezzel a gondolattal nem voltak egyedül. Az ügyvezető elmondta, fontosnak tartja, hogy a gyerekek már óvodás korban megismerkedjenek a környezetvédelemmel. Ez persze az Öko-Majálison könnyen ment, igaz időbe tellett, hiszen ő és kislánya másfél óra alatt még csak pár játékos feladat teljesítését pipálta ki. Éppen másfél órája volt a majálison Kunovits Krisztán is ötéves ikerfiaival, Lóránttal és Lőrinccel, ők a körhintán és a hatalmas felfújható pálmafa megmászásán voltak túl, meg persze néhány fejlesztő játékot már ők is beváltottak ajándékokra. – A gyerekek jóval a felnőttek előtt járnak környezetvédelemben, hiszen már óvódás kortól kezdve rengeteget hallanak róla. A hasonló rendezvények is éppen azt a célt szolgálják, hogy olyan nemzedék nőjön fel, amelyik óvja a környezetét. Ahogyan Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a megnyitón fogalmazott, a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!