Hírek

2016.12.16. 17:58

Majdnem 1 milliárdos karácsonyi ajándék a vasi egészségügynek

Szombathely - Év végi sajtótájékoztatót tartott dr. Hende Csaba, Szombathely; Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője, valamint prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház igazgatója.

Cseszkó Tamás

Jó hírekkel szolgáltak: az egészségügyi intézmény ugyanis majdnem 1 milliárd forintos nyertes pályázattal büszkélkedhet.

- 2010 óta, amióta a polgári kormány hivatalba lépett, 20 milliárd forintnyi támogatás érkezett a vasi egészségügybe. Kijelenthetjük, hogy ilyen példátlanul nagy fejlődésen az alapítása óta nem ment át a Markusovszky kórház - kezdte a sajtótájékoztatót dr. Hende Csaba. Hozzátette, hogy a hé-ten felavatták a több mint 2 milliárd forintból felújított körmendi kórházat, és egy újabb jó hír is érkezett: a kormány döntése alapján csaknem 1 milliárd forintot nyert a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház öt különböző pályázata. - Mind az öt pályázat a betegek gyógyulási esélyét javítja, ez ismét nagy előrelépést jelent - húzta alá a képviselő, kiemelve prof. dr. Nagy Lajos kórházigazgató közreműködését.

Fotó: Hornyák Emőke

Mint mondta, vezetésével olyan nagyszerű munka folyik a kórházban, amelynek minőségét már kormányzati szinten is elismerik. - Ennek bizonyítéka egyebek között, hogy összesen 15 milliárd forintnyi forrásra pályázhatott 185 kórház,  és ebből  az  összegből majdnem 1 milliárd forintot sikerült teljes egészében a szombathelyi intézménynek megszereznie - foglalta össze dr. Hende Csaba.

Fotó: Hornyák Emőke

Prof. dr. Nagy Lajos beszélt a részletekről is. Mint mondta, a kormányzati pályázati forrásból a soproni kórházzal történő együttműködésre 340 millió forintot nyertek, (és további 340 millió forintot a soproni intézmény is) ezt eszköz-, ambulancia- és informatikai fejlesztésre fordítják. Az onkológiai hálózat fejlesztésére csaknem 240 millió forintot kapnak, ezt főleg a költséghatékony és integrált működés kialakítására használják fel. A celldömölki kórházzal történő integrációra 185 millió forintot kapnak, emellett nyílászárókra 45,7 millió forintot, a röntgeneszközpark fejlesztésére, ezen belül is öt gép vásárlására 177 milliót költhetnek.

Fotó: Hornyák Emőke

- Minőségi pályázatokat adtunk be, és arányaiban nagy támogatást kaptunk, köszönhetően kórházunk konszolidált működésének is. A pályázati források mellett mintegy 400 milliós saját forrásból felújítjuk a sebészeti osztályt is, ahol 2-3 ágyas szobákat alakítunk ki vizesblokkokkal - közölte az igazgató. Ágh Péter, Celldömölk térségének országgyűlési képviselője elmondta: a pályázati források közül csaknem 200 millió forinttal nyert támogatást a Markusovszky és a celldömölki kórház együttműködése.

Fotó: Hornyák Emőke

A képviselő ennek kapcsán úgy fogalmazott, a legfőbb cél mindig a betegek biztonságos ellátása és a kemenesaljai intézmény működési stabilitásának biztosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!