Hírek

2015.04.26. 09:09

Laptop, ékszer, jármű? Mi legyen a ballagási ajándék?

Megyei körkép - Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik ballagási ajándékot keresnek. A nagy kérdés, hogy maradjanak a hagyományos ajándékoknál vagy a trendi meglepetések mellett tegyék le voksukat. A kereskedők szerint ebben úgyis a pénztárca mérete dönt majd.

Unger Tamás

Sok kiadással jár egy gyermek ballagása. Már tanév közben is a szalagavató, a ruha elkészíttetése sem volt olcsó mulatság, búcsúzáskor pedig nemcsak a gyerekre, hanem az osztályfőnökére is gondolni kell. A közös ajándékba mindenkinek bele kell tennie a saját részét. Virág nélkül nem illik ballagásra menni, utána pedig a barátokat, rokonokat illik megvendégelni. Emellett a szokás azt diktálja, hogy valamivel meg is ajándékozzák a ballagót.

Horváth Zsolt, az egyik szombathelyi üveg és porcelán szaküzlet vezetője elmondta, nála ritkán vásárolnak ballagóknak ajándékot, hiszen a termékei, bár maradandók, nem ennek a korosztálynak szólnak.

- Hozzám a diákok általában azért jönnek, hogy az osztályfőnöküknek, a tanáraiknak ajándékot vegyenek - folytatta a tulajdonos. - A porcelánok és kristályok a legszebb ajándékok közé tartoznak, ízlésesek és elegánsak, egy ilyen meglepetés örök emlék maradhat az osztályfőnöknek. Ebből nálunk nagy a választék, valamint felkapott lett az ólomkristály is, ami rendkívül finom kézi csiszolást igényel. Elegáns, ünnepélyes hangulatot áraszt, hangja kellemesen cseng koccintáskor.

Az üzletben ilyenkor nem csak emiatt lendül fel a forgalom: hamarosan itt az anyák napja, a diplomaosztó és az esküvői szezon is közeleg. Inkább emiatt térnek be hozzájuk a vásárlók.

Az egyik Szent Márton utcai számítástechnikai üzletben eddig senki nem keresett még ballagásra laptopot, számítógépet vagy kiegészítőt a ballagónak - tudtuk meg Palkó Sándor vezetőtől.

- Az elmúlt években már megfigyelhető volt a visszaesés - tette hozzá a tulajdonos -, de azért mindig volt egy-egy vevőnk. Idén eddig senki. A tapasztalat az, hogy az emberek inkább kényelmesen, otthon a netről rendelik meg az olcsó, akciós termékeket. Ezt onnan tudjuk, hogy amikor gond van velük, akkor ide hozzák hozzánk javítani. Amikor pedig szembesülnek azzal, hogy itt nálunk is megvehették volna egy kicsit drágábban az eszközt, de garantáltan jó minőségben, fogják a fejüket.

A vezető szerint a multikkal sem tudják felvenni a versenyt, lenyomják az árakat, ilyenkor pedig minden fillér számít. Abban még bíznak, hogy ballagás, érettségi után a gyerekek az összegyűjtött pénzből vásárolnak majd az egyetemi évekre laptopokat.

Egy celldömölki ékszer- és ajándéküzletben Bakóné Rozmán Gabriella tulajdonos is azt mondta, hogy egyelőre kevesen tértek be eddig ballagási ajándékot vásárolni hozzájuk. Pedig akciókkal, szépen berendezett kirakattal is csábítják a vevőket. Sőt a vásárolt terméket ingyen gravírozzák is.

- Egy-egy olcsóbb kategóriás arany ékszert vettek már ballagásra - hangsúlyozta a tulajdonos. - Az egy-két grammos aranyakat keresik leginkább a vevők. Ami divatos most az az ezüst ékszer, drágakővel díszítve, illetve az acélékszereket is keresik. Szerencsére kezd visszatérni az a trend, hogy valami maradandót is adjanak a gyerekeknek. Hiszen a pénzt elvásárolja, egy ékszer viszont egy életen át elkíséri, és bármikor ránéz, emlékezni fog arra, hogy kitől és miért kapta.

A tapasztalat szerint a vásárlók az utolsó pillanatra hagyják az ajándék beszerzését. A többség saját maga jön, de az idősebbek általában hoznak magukkal fiatalabb segítőket. A tulajdonos szerint 8-10 évvel ezelőtt még nagyon felkapott volt, hogy ékszert, órát kap a gyerek ajándékba, ma már pénzt, mobiltelefont, wellness-hétvégét adnak ajándékba. Pedig ezeket egy idő után eldobjuk, elhasználjuk, nem maradnak velünk életünk útján.

Varga József, egy autó- és motorkereskedés ügyvezetője szerint divat szabadságot ajándékozni
Fotó: Unger Tamás

Az egyik szombathely autó-, robogó-, quadkereskedésben és szervizben nincs csúcs a ballagás miatt, inkább az induló motoros szezon emelte a vevők számát, az idősebb korosztály vásárol - ezt már Varga József ügyvezető mondta.

- Szeretnénk mi is több fiatal vásárlót bevonzani - fűzte hozzá az ügyvezető. - Nálunk most egy napra bárki elvihet és kipróbálhat egy robogót. Ezzel próbálunk kedvet csinálni a vásárlóshoz. Ballagásra inkább jogosítványt ajándékoznak a gyerekeknek. De ha ez már megvan, akkor nálunk vehetnek hozzá robogót. Így a gyerekek sokkal mobilisabbak lesznek, nem a szülőknek kell furikázniuk velük a városában. Az egyetemi évekre ez jó befektetés lehet. A fiatalok ezzel szabadságot adnak ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!