Hírek

2017.03.13. 19:35

Március 15: Megemlékezések, díjátadások, lovas felvonulás, huszártoborzó a programok között

Megyei körkép - Ünnepi megemlékezéseket tartanak szerte a megyében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójának tiszteletére március 14-én és 15-én.

Tóth Kata

Egész napos ünnepségsorozattal készül a megyeszékhely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából. A szervezők a Vasi Skanzenben tartott sajtótájékoztatón részletesen ismertették a rendezvényeket.

Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Parais István, az Agora - Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója és dr. Horváth Sándor, a Savaria Múzeum néprajztudományi osztályának vezetője a Vasi Skanzenben tartott sajtótájékoztatón. A szombathelyi programokat ismertették részletesen Fotó: Unger Tamás

A nemzeti összetartozás fontosságáról beszélt az ünnep kapcsán dr. Puskás Tivadar polgármester. Parais István, az Agora - Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója kiemelte: olyan műsort állítottak össze, amelyben minden korosztály szerepet kap, ráadásul egymás produkcióiban is közreműködnek: versmondók, zenészek, táncosok nem külön egységként, hanem együtt jelennek meg.

Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület vezetője az előző évekhez képest újdonságként említette, hogy már 8 órára, az Emlékmű alatti gyülekezőre várják az érdeklődőket. A Vasi Skanzenben a gyerekeknek szeretnék élményszerűvé tenni a napot: a szabadságharcnak azokat a pillanatait idézik fel, amikor a magyar nemzet önfeláldozása, ereje dominált.

SZOMBATHELY

Március 15-én, szerdán 8.45-kor felvonulással kezdődik a városi ünnepség. Lovasok, zenészek, táncosok vezetik fel az Emlékműtől induló, Gagarin út-Ady Endre tér-Petőfi Sándor utca-Paragvári utca úvonalon a Március 15. térig vonuló menetet. 9.15-kor koszorúzás lesz az Ady téri Petőfi-szobornál.

10 órakor a Március 15. téren katonai tiszteletadással felvonják az országzászlót és az Oladi Általános Iskola diákjai adnak műsort. 10.30-kor vonul át a tömeg a Király utcán és a Széll Kálmán utcán keresztül a Savaria Múzeum parkjához, ahol 10.45-kor kezdődik az ünnepi műsor. V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet. Beiktatják Szombathely diákpolgármesterét, majd megkoszorúzzák dr. Horváth Boldizsár szobrát.

13 órakor dr. Puskás Tivadar nyitja meg a VII. Szombathelyi Sajtófotó-kiállítást az Agora - Savaria Filmszínházban. 12.30-kor kezdődnek és 18 óráig tartanak a Vasi Skanzenben a programok. Lesz huszártoborzó gyerekeknek, felnőtteknek, ezenkívül családi programok. A polgármester ünnepi köszöntője után 13.30-kor indul a huszártoborzó - huszárpróbával, pontgyűjtéssel gyerekeknek.

Az érdeklődők ismerkedhetnek a felállított huszártábor életével - bemutatók, harci jelenetek, lovaglás, lovas kocsizás színesítik a programot. 15 órakor dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő avatja fel a kis huszárokat. 15.30-tól "kiűzik a labancokat a falu területéről". Egyéb lehetőségek: ólomhuszáröntés, bőrtárgyak, kokárdák készítése, sétakocsikázás, lovasbemutató.

SÁRVÁR

A március 15-ei programok helyszíne a Nádasdy-vár. 9 órakor kezdődik Huszárcsákó címmel a Nádasdy Ferenc Múzeum ünnepi kalandja. Műhelyfoglalkozások lesznek a művelődési központ klubtermeiben. 10 órakor felcsendül a Himnusz a sárvári fúvószenekar közreműködésével. Az ünnepi műsor szónoka: dr. Kovács Árpád, a költségvetési tanács elnöke.

Közreműködnek: Bálint Éva, Balogh János, Szabó Tibor és a Szombathelyi Weöres Sándor Színház művészei. 10.45-kor koszorúzás lesz Batthyány Lajos, Kossuth Lajos és Széchenyi István emléktáblájánál, valamint Petőfi Sándor szobránál. 11 órától: "Pilvax kávéház" - zenés időtöltés a művelődési központban a Regös Együttessel. 11 órakor Hetvenkedő János címmel mesejátékot ad elő a budapesti Magyar Népmese Színház a vár hátsó nagytermében.

KÖRMEND

Március 15-én 15 órakor kezdődik a városi ünnepség a Szabadság téren. Ünnepi beszédet mond Bebes István polgármester. A Kölcsey Ferenc Gimnázium műsorát láthatják az egybegyűltek. Közreműködik a Béri Balog Ádám Táncegyüttes, a városi fúvószenekar, a városi vegyeskar és a Batthyány Lovasbandérium. Kossuth Lajos és a szabadságharc körmendi hősei emlékművénél koszorúzást tartanak. Az ünnepség előtt 13 órától "Kossuth Lajos táborában" címmel játszóházba várják a gyerekeket a Batthyány Örökségközpontba.

CELLDÖMÖLK

Március 14-én 16 órakor kezdődik a városi ünnepség a '48-49-es szabadságharcosok domborműve előtti téren. Fehér László polgármester köszöntőt, majd Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédet mond. A műsorban közreműködik Sipos László, a Soltis Lajos Színház tagja, valamint a Celldömölki Városi Általános Iskola diákjai. A ünnepség után koszorúzást tartanak a katolikus temetőben, a '48-49-es hősök sírjánál.

ŐRISZENTPÉTER

Március 14-én, kedden 17 órára a Művelődési Ház és Városi Könyvtár épületébe várják a helyieket ünnepi megemlékezésre. Breszkócs Csilla, a művelődési ház vezetője mond ünnepi beszédet. A helyi általános iskola diákjai, énekkara adnak ünnepi műsort. A megemlékezés után koszorúzás lesz a város központjában levő emlékműnél. Március 15-én 10 órától ünnepi istentiszteletet és koszorúzást tartanak a református templomban.

KŐSZEG

Március 15-én 16 órakor a Jurisics téren kezdődik az ünnepi megemlékezés. Beszédet mond: Böröcz László, a Fidelitas elnöke. A műsor közreműködői: Kőszeg város Koncert Fúvószenekara és a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes. 17 órakor a Jurisics-várban Művészeti Szemle díjátadó gála veszi kezdetét.

VÉP

Március 15-én 9.45-kor a kopjafánál koszorúznak az egybegyűltek. 10 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről a művelődési házban. Közreműködnek a Boglya népzenei együttes és a Hatos iskola diákjai. Ünnepi beszédet mond Kovács Péter polgármester. Átadják a Vép Városért érdemérmeket, majd Gódor József fotókiállítását nézhetik meg az érdeklődők.

VASVÁR

Március 15-én 14.30-kor koszorúzás lesz a Március 15. téren lévő emléktáblánál. 15 órakor megemlékezés és ünnepi ülés a Nagy Gáspár Kulturális Központban. Ünnepi beszédet mond V. Németh Zsolt.

SZENTGOTTHÁRD

A városban március 14-én tartanak megemlékezést. 17.15-től gyülekeznek az ünneplők az önkormányzati hivatal előtt. 17.30-kor koszorúzás lesz a Hősi Emlékműnél, majd 18 órától ünnepi megemlékezés a színházban. Köszöntőt mond: dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. A Szentgotthárd és Térsége Iskola Széchenyi István 5-8. Évfolyamos Általános Iskola tanulói Erő, hűség, remény címmel adnak műsort.

RÉPCELAK

Március 15-én 17.30-kor koszorúzással kezdődik az ünnepség. 18.00 órától díszpolgári címet adnak át a művelődési ház színháztermében. Irodalmi összeállítással a Móra Ferenc Általános Iskola 6. osztályos tanulói készültek.

JÁNOSHÁZA

Március 14-én, kedden 11 órakor "Légy büszke hazádra!" címmel tartanak ünnepi megemlékezést az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére. A helyszín: Művelődési Otthon és Könyvtár Jánosháza. Ünnepi beszédet mond Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

CSEPREG

Március 14-én 17 órakor a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és AMI aulájába várják az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire emlékezőket. Koszorúzás lesz az iskola előtt állított kopjafánál. Az ünnepi műsorban fellépnek az iskola diákjai. Az ünnepi szónok: Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója.

IKERVÁR

Március 14-én, kedden 15 órakor az 1848-as forradalom emlékének tiszteletére koszorúzási ünnepség lesz a Batthyány-emlékműnél. Ünnepi köszöntőt mond: Szőke Szeverina gimnáziumi tanuló.

BÜK

Az 1848-49-es Hősi Emlékműnél (rossz idő esetén a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár színháztermében) tartanak ünnepi megemlékezést március 15-én, szerdán 10 órakor. Beszédet mond: Boros László Attila a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum vezérigazgatója. Koszorúzással folytatódik a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!