Hírek

2015.04.01. 10:13

Márton, a katekumen - Abban az időben jól felépített képzési rendszer segítette a kereszténnyé válást

Szombathely - Márton kora olyan időszak volt, amikor komoly felkészülést igényelt, ha valaki kereszténnyé akart válni. Erről szólt a Szentgotthárdon született, ma Zalaegerszegen plébános Kürnyek Róbert nagyszerű előadása kedden este a Szent Márton Akadémián.

Némethy Mária

A katekumen görög szó, jelentése: az akit oktatnak. Kulcsszava egy kornak, amelyben (a majdani Szent) Márton is élt. Kürnyek Róbert világosan felépített, nagyszerű előadásából kiderült: kereszténnyé válni nem adatott csak úgy. Ki kellett érdemelni, s ehhez a II. század közepére kialakult katekumenátuson keresztül vezetett az út. Ez egy három évig tartó, liturgián alapuló elméleti és gyakorlati oktatás volt. A püspöknél kellett jelentkezni, ajánlás kellett hozzá, s volt egy befogadási szertartása is. Ha valaki gladiátor, színész vagy netán táncos volt, akkor abba kellett hagynia a szakmát, mert előbbi az öléssel, utóbbi kettő megítélése a léha élettel függött össze abban a korban. Márpedig keresztény egyik sem lehetett. A katekumenek különböző fokozatokon mentek át. Olvasták a Bölcsességek könyvét, Jézus életét, meg kellett tisztítani beszédüket a tiszteletlenségtől, önmegtagadásokat végeztek, s a szeretet gyakorolták, s feltétel volt az is, hogy ki kellett békülniük haragosaikkal. Hosszú út vezetett addig, amíg hozzáértői lettek a hit igazságainak, titkainak, amíg megvilágosodtak, s az egyház tagjaivá váltak.

Kürnyek Róbert vetített képes előadást tartott a Szent Márton Akadémián. Fotó: A szerző

A jól felépített képzési rendszernek az volt a célja, hogy jó hívő emberekké váljanak. Szent Márton nyolc évig volt katekumen. A katekumenátus intézménye vonzó volt számára, megalapozta hitét és gondolkodásmódját.  Életrajzírója, Sulpicius Severus szerint:" Már tízéves korában szülei akarata ellenére egy templomhoz menekült, és kérte, hogy katekumen lehessen. Majd csodálatos módon teljesen isten szolgálatára adta magát, és midőn tizenkét éves lett, a pusztába kívánkozott. Követte volna vágyát, de éveinek csekély száma megakadályozta tervét, lelkét azonban remeteségek vagy templomok foglalkoztatták, és már gyermekkorában azon elmélkedett, amit később alázatos buzgósággal megvalósított."

Kürnyek Róbert beszélt arról, hogy Márton meg akarta tagadni az apja által ráerőszakolt katonai életet. Három évig katonáskodott, de mindvégig jóindulatú, alázatos, türelmes és szerény ember volt. Sulpicius Severus szerint inkább nézték szerzetesnek, mint katonának. A kitűnő előadás végén Kürnyek Róbert nem a megszokott libás és köpenyét megosztó Mártonról, hanem a katekumen Mártonról készült képzőművészeti alkotásokat vetített a hallgatóságnak.

Szommer Ildikó, a Szent Márton programiroda vezetője bejelentette: április 28-án 18 órakor Szávai Tamás Szent Márton kultuszáról tartott előadásával folytatódik az akadémiai sorozat a Martineumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!