Hírek

2014.10.20. 13:57

Martos Levente Balázs a pápa szakértői csapatának tagja lett

Vatikán – Ferenc pápa új tagokat nevezett ki a Pápai Biblikus Bizottságba. Köztük van dr. Martos Levente Balázs főiskolai tanár, a Szombathelyi Egyházmegye papja is.

Némethy Mária

I. Ferenc pápa új tagokat nevezett ki, illetve egyes tagokat megerősített a Pápai Biblikus Bizottságban. Az összesen 20 tagú nemzetközi bizottságnak két világi nő is a tagja.

Az újonnan kinevezett tagok között van dr. Martos Levente Balázs bibliakutató, a Győri Hittudományi Főiskola tanára és prefektusa, a vallástudományok doktora. Balázs atya 1998 óta a Szombathelyi Egyházmegye papja. 2000-2007 között káplán, hitoktató volt Szombathelyen és a hittanárképző szak tanára. 2007-től él Győrben, ahol telefonon értük el.

Martos Levente Balázs. Fotó: Unger Tamás

– Én nem tudok arról, hogy a Szombathelyi Egyházmegyéből ért már papot akkora megtiszteltetés, hogy a pápa egyik szakértői csapatának tagja lett. Mikor tudta ezt meg? – kérdeztük a családja révén Sárvárhoz kötődő, a megyénkben sokak által szeretett és tisztelt Balázs atyától.

– Október 15-én kaptam az értesítést a Hittani Kongregációtól. Egyébként a Magyar Püspöki Konferencia ajánlott erre a tisztségre. A bizottság nemzetközi, minden kontinensről van tagja. Volt magyar tagja is, az USÁ-ban élő Farkasfalvy Dénes ciszterci szerzetes, aki idős korára hivatkozva kérte felmentését. Volt tanáraim közül is van két tagja a bizottságnak, de van benne volt jeruzsálemi iskolatársam is – válaszolta dr. Martos Levente Balázs, aki arra a kérdésre, hogy várhatóan milyen feladatokkal bízza majd meg a bizottságot a pápa, így válaszolt:

– Még nagyon az egyeztetések elején vagyunk, tehát konkrétumokat nem tudok említeni. Azt gondolom, hogy Ferenc pápa például az egyház belső megújításához kér majd bibliai megalapozást tőlünk több témakörben is. Nem pillanatnyi ügyekben kéri majd egy-egy kérdés tisztázását, hanem alapos, hosszabb tanulmányokban. Nagyon igyekezek majd megfelelni a bizalomnak.

Dr. Martos Levente Balázs negyedik könyve most jelenik majd meg, a Biblia tanulmányozása miatt az ókori nyelvek közül tud görögül, héberül és arámi nyelven is, beszél angolul, németül, olaszul, franciául, oroszból érettségizett, tud keveset szírül is.

– A bizottság miatt tanulni akarok spanyolul is – árulta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!