Hírek

2014.10.05. 17:10

Másfél milliárdot kap a Savaria Egyetemi Központ

Szombathely - Sajtótájékoztatón jelentették be vasárnap délután a városházán, hogy immár biztosan elindulhat a gépészmérnökképzés a városban, hiszen a szükséges szerződések megköttettek, az induláshoz szükséges összeg is rendelkezésre áll.

Peltzer Géza

A sajtótájékoztatón Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára elmondta: a Felsőoktatási Struktúra-átalakítási Alapban csaknem hétmilliárd forint áll rendelkezésre. Ennek egy részét az intézmények hátralékainak rendezésére kell fordítani, másik részét arra, hogy ne keletkezzenek újabb adósságok. Egy jelentős hányadát azonban arra költik majd, hogy új típusú képzések indulhassanak meg.

Rettegi Attila az oktatási bizottság elnöke, Hende Csaba országgyűlési képviselő, Puskás Tivadar polgármester és Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón. Fotó: Cseh Gábor

Ilyen például a szombathelyi gépészmérnökképzés is, amelyre az összes intézmény közül a Nyugat-magyarországi Egyetem Szombathelyi központja kapja a legtöbbet, mintegy 1,5 milliárd forintot. A pénz a gépészmérnökképzés beindításának költségeit fedezi majd: ebből fizetik az alkalmazottakat, vásárolják meg a szükséges felszerelést. Az államtitkár hozzátette: duális képzésről van szó, ami azt jelenti, hogy azok a vállalatok, amelyek később foglalkoztatják a szakembereket, anyagilag is hozzájárulnak az oktatáshoz. A szükséges szerződéseket a napokban megkötik a helyi vállalatokkal, így már gyakorlatilag nem lesz akadálya annak, hogy a gépészmérnökképzés beinduljon jövő évtől.

Hende Csaba országgyűlési képviselő, honvédelmi miniszter hozzátette: a régió munkahelyeit az ipar fogja megteremteni. A cél a jövőben az, hogy 20 ezer ember találja meg a számítását a feldolgozóiparban. Aláhúzta: az, hogy a gépészmérnökképzés beindulhat a városban, az elsősorban a helyi nagyvállalatoknak köszönhető.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere elárulta azt is, hogy egy duális képzési és kutatási központ is létesül a városban, az Epcos volt városi telephelyén. Ehhez arra volt szükség, hogy a város és a multinacionális cég a kormány segítségével egy mindkét fél számára előnyös ingatlancserét bonyolíthatott le a közelmúltban. A polgármester hozzátette: nemcsak a gépészmérnökképzés indul be a Savaria Egyetemi Központban kormányzati segítséggel, hanem hamarosan újraindul a korábban megszüntetett matematika-fizika tanári képzés is, amely jó alapot teremthet a jövőben a műszaki képzés kiteljesedésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!