Hírek

2017.02.17. 11:05

Másként látják, megmutatják – Speciális filmes szakmai nap Rumban

Rum – Szakmai konferenciával folytatódott pénteken az előző nap Szombathelyen kezdődött speciális filmes program.

Bakos Ágnes

A Rum-Kastély EGYMI-ben két fotókiállítás is nyílt a filmklubhoz kapcsolódva.

– Köszönet az alkotóknak, hogy kicsit másként láttatják a világot – köszöntötte a rumi projektnap résztvevőit Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete elnöke. Felidézte, hogy már hét éve, hogy megismerkedett a speciális filmes munkákkal Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület alapítója jóvoltából.

Lovass Tibor szerint a fogyatékkal élő alkotók filmjei segítenek újragondolni, újratanulni a világot. Emlékeztetett, hogy a tavalyi Savaria Filmszemlén egy harmadik díjat nyert fogyatékkal élő alkotó – úgy, hogy a többi film között volt versenyben, nem „speciálisan” ítélték meg.

A mozgókép különleges kifejezésmód, amely nyelveken felül segít kifejezni magát a fogyatékkal élőknek – is. Ezt is kiemeli a módszertani füzet, amely Fábián Gábor és dr. Ihász-Kozmor Barbara, a rumi médiaszakkör vezetőjének munkája. Konkrét segédanyag a kiadvány: óravázlatokkal és tanévekre szóló tematikával. Remélik, használják majd más intézményekben is.

Azt, hogy a rumi gyerekeknél és fiataloknál működik, számos filmes díj bizonyítja – és a munka egy része március 10-ig fotókiállításon látható az intézményben.

„Én így látom a világot...” Ez a címe a tárlatnak.

Külön tablója van a filmes szakkörnek, a többi paravánon művészi táj- és tárgyfotók, színesek és vannak fekete-fehérek is. Nem szorulnak magyarázatra: megmutatják, a rumi intézmény diákjai hogyan látják a világot. Tetten érhető a fejlődés, hogy következetes és komoly pedagógiai munka folyik a rumi intézményben – méltatta a fotókat Fábián Gábor. Kiemelte, hogy az alkotások kincsek – azokat közkinccsé kell tenni.

A másik falon egy másik tárlat: a tavalyi Magyar Speciális Független Filmszemlére készült filmek kulisszáival a fényképeken. Egy kicsit látni engedi, ahogy másként látnak, de ugyanúgy filmeznek a fogyatékkal élők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!