Hírek

2015.01.07. 18:15

Második ciklusát kezdte dr. Puskás Tivadar Szombathely élén

Évet értékelt dr. Puskás Tivadar polgármester: megnyerte a helyhatósági választásokat és két unokája is született 2014-ben.

Tóth Csongor

– Milyen filmeket nézett Szombathely polgármestere az ünnepek alatt?

– Nem igazán néztem filmeket az ünnepek idején, van két gyermekem és négy unokám, ritkán adódik olyan alkalom, amikor mindannyian együtt lehetünk. Most inkább egymásnak örültünk.

– Ezek szerint nem látta a Reszkessetek betörőket?

– Tulajdonképpen azt sem tudom, mi az a Reszkessetek betörők. Be kell valljam, ebben a témában nem vagyok jó. Múltkor például kiderült, hogy a Dallas című sorozatból is teljesen képzetlen vagyok.

– Azt viszont láttuk, hogy két unokájával nézte meg a Kiskalász zenekar Sünkarácsony című koncertjét a Bartók Teremben...

- Sőt, voltunk már az Iseumi Szabadtéri Játékokon és más koncerteken is a gyerekekkel, élvezik ezeket a színházszerű megjelenéseket. A Sünkarácsony nagyon jópofa volt.

– Más a nagyszülő szerepe, mint a szülőé?

– Teljesen... Azt szoktam mondani, hogy szülőként még örül az ember, ha túlél egy-egy napot. Az unokák esete más... Ott van felelős szerkesztő, a szülőké a gond, a nagyszülőknek az a dolguk, hogy figyeljék, hogyan cseperednek az unokák. Olyanokat láttam meg az unokáim fejlődése közben, amelyek valóban megérintettek: szenzációs, ahogy tanulnak beszélni, ahogy összegyűjtik az információkat.

– Az unokák tudják-e, hogy a nagypapa a város első embere?

– Néha vannak erre utaló jelek. Legutóbb például a Fő téren sétáltunk Leventével, ő négy és fél éves. Amikor meglátta a nagyszínpadot, megkérdezte, hogy nagypapa, te most felmész oda? A három és fél éves Dóri, a második unokám rendkívül közlékeny. A minap azt mondta, hogy most ne zavarjatok, mert koncentrálok. Kérdeztem, hogy tudod-e, mit jelent a koncentrálni szó. Válaszolt, hogy persze, most nagyon figyelek valamire. Van két féléves unokám is: Réka és Dávid. Tündériek, ők a jövő!

– Miközben folyamatosan gyarapodott a családja, a tavalyi évben újra megmérette magát a választásokon. Egy percig sem volt kérdés, hogy újraindul, és nem a nyugdíjas éveket választja?

– Azért élek, hogy az embereken, a bajba jutottakon segítsek. Egész életemben szolgáltam az embereket mint mentőorvos. A város vezetése is szolgálat. Soha nem szoktam elmenekülni a feladatok elől. A politikának az én értelmezésem szerint az a feladata, hogy a politikusok eldöntsék, melyik irányba menjen a szekér. Nem érzem, hogy az életkorom alapján ne tudnék esetlegesen segíteni az embereknek, és igyekszem megszolgálni a tőlük kapott bizalmat.

– Két évvel ezelőtt infarktust kapott. A környezetéből többen azt mondták, hogy a betegségét követően látványosan megújult erővel tért vissza. Most is jól bírja?

– A közfeladatokat ellátók esetében talán még fontosabb a jó állóképesség. Soha nem fárasztott engem a munka. A két évvel ezelőtti infarktusom után végigjártam a szakma szabályainak megfelelő terápiás lépcsőfokokat, rehabilitáción is részt vettem, majd visszatértem. Istennek legyen hála, meg a nagyszerű orvosainknak, hogy jól érzem magam.

– Második ciklusát kezdi. Vannak-e, lesznek-e különbségek az elmúlt négy évhez képest?

– Mindenki Szombathelyért dolgozik, mindenkinek az a célja, hogy a városnak jobb legyen. Köszönöm az előző ciklus minden politikusának a munkáját, hiszen mindannyian Szombathelyt segítették, pártállástól függetlenül. Az előző és a jelenlegi testület összehasonlításánál fejlődésnek érzem, hogy most jobb stílusban beszélnek egymással a képviselők.

– Jóval több ellenzéki képviselő került be a testületbe, mint 2010 és 2014 között... Nehezebb lesz a munka?

– Ha az egyszerű számtant nézzük, akkor egyértelmű, hogy az akkori kétharmados és a mostani többségünk között különbség van. Bizonyos mértékű fegyelmet megkövetel a jelenlegi helyzet. Ugyanakkor továbbra is úgy gondolom, hogy a cél nem változott, a képviselők a szombathelyiekért akarnak dolgozni. Mindenkinek a véleményére szükség van. Most az ellenzék jobban tudja hallatni a hangját.

– A közgyűlési többséget a Pro Savaria színeiben bejutott Molnár Miklós biztosítja, akivel a viszony a kampány alatt láthatóan fagyosabb volt. Tudnak együtt dolgozni?

– Molnár Miklós négy évig alpolgármesterként szolgálta a várost, októberben ismételten ezt a feladatot kapta. Eddig is együtt dolgoztunk, hiszem, hogy ezután is egy cél érdekében, egyetértésben végezzük a munkánkat.

– A másik két alpolgármestere, Koczka Tibor és Illés Károly. Mindketten első ciklusos képviselők. Hogyan teljesítenek?

– Ők is szolgálatot teljesítenek. Az előző alpolgármesterek is a városért dolgoztak, ők is ezt teszik. Sok mindent elértünk az előző ciklusban, ezeket folytatjuk most, és persze sok új dolgot kezdünk el.

– Melyek a legfontosabb eredmények?

– Szombathely szabad város, hiszen sikerült megszabadulnunk a minket terhelő adósságtól. A város lakóinak munkájával és a kormány segítségével fellélegeztünk, és az általunk termelt értékeket Szombathely fejlődésére tudjuk fordítani. 2010-ben készítettünk egy pénzügyi tervet, amely arra vonatkozott, hogy a meglévő 18 milliárd forintnyi adósságtól, hogyan szabadulhatunk meg. Vettünk egy nagy levegőt, és belekezdtünk az adósságállomány felszámolásába. A kormányzat végül átvállalta a fennmaradó összeget. 2013 a szabadság éve volt, azaz kiszabadultunk az adósság béklyójából. 2014 pedig már a fejlesztés éve lehetett. Összefogtunk a nagyvállalatok vezetőivel, és az ország egyik járműgyártó centruma lettünk. Elértük, hogy egy irányba húzzon mindenki, az volt a célunk, hogy fejlesszük a gazdaságot. 2010-ben 4,3 milliárd forint volt az iparűzési adóbevétele a városnak, ebben az évben 6,5 milliárd forint lesz. Ez azt jelenti, hogy csaknem 50 százalékkal nőtt a bevétel, így ennyivel nőtt a GDP-nk is. A költségvetésünk felét tehát magunk termeljük meg.

Puskás Tivadar munkában: a tavalyi év egyik nagy eredménye, hogy sikerült megszabadulni az adósságtól (Fotó: Szombathelyi Polgármesteri Hivatal)

– Ezek szerint Szombathely gazdag város?

– Szombathely egy olyan város, amely megtermeli a saját szükségleteinek egy jelentős részét. Másfelől gazdag azért is, mert gazdag a kultúrája és a sportja. Szombathelyen jó élni, három százalék alatt van a munkanélküliség. 2014-re a nagyvállalatoknál kétezernél több új munkahely jött létre, és a kis- és középvállalkozásoknál is nőtt a munkahelyek száma. A városban most már nem munkanélküliségről, hanem műszaki végzettségű dolgozók munkaerőhiányáról beszélnek. Ezért tartom fontosnak, hogy idén szeptemberben elindulhat a gépészmérnök képzés.

– Egészségügy... Hogy látja a jelenlegi helyzetet?

– Jelentős erőfeszítéseket tettünk az egészségügy fejlesztése érdekében. A kórházi ellátás hivatalosan nem önkormányzati feladat, de mégis minket, szombathelyieket is érint. 14 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a Markusovszky kórházban. A háziorvosi ügyeletet sikerült fejleszteni, ez már hozzánk tartozik, 240 millió forintot költöttünk az alapellátás jobbá tételére. Fejlődött, javult a szociális ellátórendszerünk, az idősek ellátásban az „Aktív Időskor Program” igen jó kezdeményezés. A hatvan éven felülieknek nyújtunk szabadidős lehetőségeket, több mint kétezren vesznek részt a programban.

– Sport, kultúra...

– Olimpiai bajnokkal büszkélkedhet városunk, és a kormány ajándékaként egy sportkomplexum létesítése kezdődött el. Most jöttek haza a fiataljaink az ausztráliai diákolimpiáról, ahol szép eredményeket értek el. Sikerült megújítani az Iseumi Szabadtéri Játékokat, ez a rendezvény a nyár egyik legpompásabb eseménye. Bartók Fesztivál, Koncz János hegedűverseny, Lamantin Jazz Fesztivál... Komoly zenei élet folyik Szombathelyen. Van egy szimfonikus zenekarunk, amely nemzeti besorolású. Ezek olyan értékek, amelyeket meg kell tartani, és fejleszteni kell. A Savaria Történelmi Karnevál Közép-Európa legnagyobb historikus játéka, és 100-150 ezren érkeznek hozzánk ebben az időszakban.

– Hogyan tovább? Melyek lesznek a következő év fő irányvonalai?

– A szombathelyiek arra szavaztak, hogy a megkezdett munkát folytassuk. Ha pedig a folytatásra szavaztak, akkor jók a megkezdett irányok. Melyek ezek? Ilyen az előbb említett Haladás sportkomplexum. Az Integrált Városfejlesztési Stratégia pályázatainak köszönhetően városrészek újulnak meg. A Csónakázó-tó és környékét jelenleg 723 millió forintból fejlesztjük. Az Illés Akadémia területén 2,5 milliárd forintos állami támogatásból épül utánpótlást nevelő központ. A Szent Márton-terv keretein belül megújul a Székesegyház, a Püspöki Palota, a Smidt Múzeum, a Berzsenyi tér, felújítjuk a Szent Márton templomot és az előtte található teret. Az uszoda felújítására 2,2 milliárd forintnyi összeg áll majd rendelkezésre.

– A beszélgetés közben említette, hogy a politika feladata, hogy meghatározza, milyen irányba menjen a szekér. Ön szerint melyek lesznek a kocsisok legfontosabb feladatai?

– Közel 21 milliárd forintnyi uniós támogatást várunk a városba, amelynek köszönhetően a gazdaságfejlesztés mellett a kulturális és sportélet is tovább fejlődhet. Ugyanakkor lehetnek nagy fejlesztések, de ha az utakat, járdákat nem tesszük rendbe, és nem nyírjuk le a füvet, nem fognak szeretni minket az emberek. Ezeket a munkákat is meg kell csinálni, hiszen ettől jó vagy nem jó egy városban élni. A tavalyi évben sok helyütt panaszkodtak, hogy itt is, meg ott is nagy a fű. Fontos, hogy az apró feladatokra is maximálisan koncentráljunk, a napi ügyeket is meg kell oldani. Azért kell dolgoznunk, hogy Szombathelyen jó legyen élni, megvalósuljanak azok a fejlesztések, amelyeknek köszönhetően városunk újra a Nyugat Királynője lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!