Hírek

2014.11.24. 20:49

Második helyezést ért el az Év Fája versenyben a szattai hárs

Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta minden évben megszervezi az Év Fája versenyt.

Varga Nóra

Eddig több mint 300 fát neveztek civil szervezetek, iskolák, családok, faluközösségek a megmérettetésre. Idén 66 jelölt közül a szakmai zsűri 15 döntőst választott, ezekre pedig a közönség szavazhatott október 31-ig. Az Év Fája címet a tatai platánfa, a Hős Fa díjat Újlipótváros jegenyefája, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a mikepércsi ezeréves tölgyfa nyerte el.

A szattai hárs története:

Az 1580-as években a törökök az Őrség területére értek, 1588-ban lerombolták, felégették Zathát ( Szattát). A településen élő életerős férfiak egy része katonáskodott, a többiek pedig elmenekültek, elbujdostak.

A törökdúlás alatt a faluban elfogott embereket – elsősorban asszonyokat, öregeket, gyerekeket – nyársba húzták, a mai napig fellelhető a Nyárs völgyének nevezett hely. A legenda szerint a törökök haragja elől egy, a gyermekével együtt menekülő asszony letört egy hársfa ágat és a földbe szúrta az utókor számára. A kis ágacska megtelt élettel, növekedett és élete ma már több évszázadra tekint vissza. A Millennium évében átadott települési címerben is méltó helyet foglal el a fa. Középen áll, egyenesen, büszkén, méltóságteljesen az „öreg hölgy". Az önkormányzat 2001-ben a törökdúlás áldozatainak emlékére kopjafát állított a hársfa elé és a Túlélés fájának nevezte el. Szatta település a Szombathelyről a franciaországi Tours felé vezető Szent Márton-út egyik állomása. A zarándokút az öreg hársfa mellett halad el, a sokat látott fa az elfáradt gyalogosnak pihenőhelyet és nyugodt körülményeket biztosít az elmélkedéshez és az emlékezéshez. Az elmúlt években a múlt találkozott a jelennel, nem csak szimbólum lett a településen a fa: gyerekcsoportok, családok kedves kiránduló helye, valamint a falu ott tartja majálisait. Az öreg hársfából árad a nyugalom és a megbékélés. Hatalmas koronájának virágzata a településen élőket ellátja a hideg téli napokon gyógyító hársfavirágteával.

A régit település helyén álló Túlélés fája kivívta az itt élők szeretetét, tiszteletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!