Hírek

2017.02.20. 13:49

Mátyás napjáig meleg lesz, utána havazik?

Szombathely - Nyugati áramlás hoz enyhülést Vas megyébe, de csak amíg jégtörő Mátyás meg nem érkezik. Eleinte a markáns meleg-, aztán határozott hidegfronti hatás okoz fejfájást.

Bakos Ágnes

Nyugatiasra fordult az áramlás, szerdán és csütörtökön lesz a legerősebb ez a mező, amit még felerősít az Alpok - ismertette az időjárási helyzetet Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. A nyugati áramlás hatására a napokban átmenetileg megszűnik a fagy, emelkedik a hőmérséklet: csütörtökön akár 15 °C közelében is lehet a maximum itt, Szombathelyen. Változó lesz felettünk a felhőzet, és csapadékra is számítanunk kell. A kedd és a péntek tűnik a legcsapadékosabbnak, de a mennyiség bizonytalan. Szerdán és csütörtökön is lehet szórványosan egy-egy záporeső, de akkorra naposabb és szelesebb idő látszik. Markáns melegfront érezteti hatását, csütörtökön lesz a legerősebb - a frontérzékenyekre nehéz napok várnak. Pénteken egy hidegfront érkezik, szombaton is érezteti hatását, és nemcsak a fejfájásban, hanem a hőmérsékletben is: 4-5 °C-ig visszaesik a nappali maximum érték, de vasárnap ismét enyhül az idő.

A sokéves népi megfigyeléseket támasztja alá a hivatalos meteorológiai prognózis, hiszen Mátyás hozza a hidegfrontot február 24-én. Közismert időjárási megfigyelés fűződik ehhez a naphoz: „Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál”.

Egyébként az enyhe februári napok nem ritkák - emlékeztetett Pétervári Tibor az elmúlt évek februárjaira. A tavalyi extrémnek számított, hiszen mindössze négy fagyos napot számolt az észlelő Szombathelyen - aztán márciusban és áprilisban is öt-öt napon volt fagy. Az már a feketeleves, ami idén is várhat ránk. Március 2-ától (más előrejelzések szerint március 4-étől) északi áramlás hoz ismét telet - mondta Pétervári Tibor. Akár sok hó eshet, és fagyos napok jöhetnek - ismertette a még bizonytalan kilátásokat. A most is érvényesülő nyugati áramlást egy anticiklon blokkolja, lezárja, ezért északról „kapjuk” a meghatározó levegőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!