Hírek

2015.04.21. 15:37

Meddig élünk? - Vas megyében nagyon jók az életkori kilátásaink

Vas megye - A várható élettartamot tekintve Magyarországon belül jó helyen lakunk Vas megyében. Nem rosszak a kilátásaink, de lehetnének még jobbak is.

Némethy Mária

Tudósok szerint az emberi élet legmagasabb határa jelenleg 109-113 év. Statisztikák igazolják, hogy az emberek életkora egyre hosszabb, és annak emelkedése egyre gyorsabb. Amíg 1850 körül a várható életkor 40 év volt, 2030-ban már 90 év lesz. A mi civilizációnkban ma a legidősebb nők Norvégiában, a legmagasabb átlagéletkorú férfiak Svédországban, a Földön a népességhez képest a legtöbb idős ember  Új-Zélandon él. Ezzel szemben az afrikai államok többségében a lakosság még az 50 éves életkort sem éri el a rendkívül alacsony életszínvonal miatt. Még egy érdekesség: az angol Thomas Perr igazoltan 152 évig élt. Amikor felboncolták, a leletek szerint szerveinek az állapota egy fiatalember szerveinek felelt meg. 80 évesen nősült meg először, másodszor 120 évesen, mindkét házasságából születtek gyermekei.

Mire számíthatunk mi, Vas megyeiek? Meddig élünk?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nagyon jó helyen élünk. A legutóbbi, 2013-as statisztikai adatsor szerint az akkor született fiúcsecsemők várható legmagasabb élettartama Közép-Magyarországon (Pest megye, Budapest) a legjobb, 73,2 év, egy kislánycsecsemőé viszont Nyugat-Dunántúlon (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala) a legjobb 79,5 évvel. Itt a három nyugat-dunántúli megyében a 0 éves kisfiú 72-72 évre számíthat Győr-Moson-Sopron és Zala megyékben, 71,6 évre Vasban, a kislány Zalában számíthat a legmagasabb várható élettartamra, 80,3 évre, Győr-Moson-Sopron megyében 79,4 évre, Vasban 79 évre. Tehát a három megye közül a harmadikak vagyunk Vasban a várható élettartamot tekintve.

Érdemes az alábbi összeállítást is böngészni, hiszen kiderül, hogy a különféle évtizedeiket taposó Vas megyei férfiak és nők még hány évre számíthatnak a 2013-as adatsor szerint:

 

Két férfit, egy magyart és egy svájcit kérdeztünk meg arról, mit szólnak ezekhez az adatokhoz.

- Gondoltam korábban is, hogy Vas megyében jók az esélyeik a hosszabb életre az embereknek - fejti ki álláspontját dr. Szinetár Csaba biológus, főiskolai tanár. - Itt egészségesebb, élhetőbb a természeti környezet. Például soha nem hallunk arról, hogy szmogriadó lenne, miközben a légszennyezés több országrészben komoly gond. Az is jellemző, hogy Vasban nyugodtabb az életvitel, kiszámíthatóbb a megélhetés, a munkanélküliségi ráta alacsony, ezért aztán az emberek stresszmentesebben, nyugodtabban tudják élni a mindennapjaikat. Azt nem hinném, hogy az egészségügyi szolgáltatás magasabb színvonalú lenne, mint az ország más részén, tehát az nem segíti a jó statisztika kialakulását. De azt sem szabad elfelejteni: ha nyugatabbra megyünk, akárcsak néhány kilométerre is, Ausztriában már sokkal jobbak a mutatók, az életkilátások. Van még itt mit tenni.

- Nagyon örülök annak, hogy ilyen jók az adatok Vas megyében, nagyon szép megye ez - hallom a svájci Robert Lussitól, aki nyugdíjas biológus. - Ugyanakkor elgondolkodom azon, mi lenne, ha nem látnék ennyi elhízott embert itt. Szinte azonnal meg lehet mondani, hogy a szombathelyi Fő téren ki a külföldi, ki a magyar férfi, mert a magyarokra a nagy has, a kövérség nagyon jellemző. Kevesebbet kellene enni. Már a mértékletesség betartása is rengeteget segítene abban, hogy a statisztikák még jobbak legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!