Hírek

2014.12.28. 17:15

Még a kijózanítás is pénzbe kerül

Szombathely – Az ünnepek alatt rengetegen kerülnek be a Markusovszky kórház sürgősségi osztályán található kijózanítóba. Egy kis mértékletességgel azonban elkerülhető a kellemetlen procedúra, és a fizetés: a kijózanítás ugyanis nem ingyenes.

Lisztmayer Zsófia

Dr. Gecse Krisztián, a sürgősségi osztály főorvosa elmondta, hogy az ünnepek alatt sokkal többen kerülnek be a kijózanítóba, mint az év egyéb időszakaiban.

– A legtöbben alkoholfogyasztás vagy éppen a sok evés miatt kerülnek a sürgősségi osztályra. Az elsődleges vizsgálatok után derül ki, hogy mik a vezető tünetek. Alkoholmérgezéssel kell-e kezelni, esetleg droghasználat miatt, vagy valami egészen más okkal. Alkoholmérgezés esetén sok függ a beteg állapotától. Aki nagyon rossz állapotban van, annak kimossuk a gyomrát, a közepesen súlyos italos állapotban lévőket pedig megfigyeljük. Gyomormosást követően másnap reggelig kell bent lennie valakinek – mondta el a főorvos.

Mentőket akkor érdemes hívni, ha valakin azt látjuk, hogy tudatzavara van, eszméletlen, vagy olyan külsérelmi nyom van rajta, ami indokolja a hívást. A téli hidegben a kihűlés is veszélyforrást jelent.

 

Dr. Gecse Krisztián főorvostól megtudtuk, hogy az ellátás nem ingyenes a kijózanítóban.

– Mint sürgősségi ellátás, természetesen ingyenes, de ha valakiről bebizonyosodott, hogy drogot vagy alkoholt fogyasztott, akkor a kórház kiszámlázza az intoxikáció árát. Ebben az esetben néhány ezer forintot kell befizetnie a páciensnek. Hozzá kell azonban tenni, hogy egy akut beteg ellátása az első huszonnégy órában körülbelül 74 ezer forintjába kerül az államnak.

Kíváncsiak voltunk, hogy a mentő használata vajon pénzbe kerül-e abban az esetben, ha a kijózanítóba szállítanak valakit. Dr. Lórántffy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének megbízott orvosigazgatója elmondta, hogy a mentőszolgálat igénybevétele ebben az esetben sem kerül a páciensek pénzébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!