Hírek

2015.10.08. 12:54

Még drága a dió - Van bőven sütőtök és még hazai szőlő is

Szombathely - Októberi lecsót készíthetünk 1500 forintból, ha a tojást is számoljuk. Desszertnek még bevásárolhatunk szőlőből, de olcsóbb, ha sütőtököt sütünk. Kapható, az idén először birs.

Bakos Ágnes

- Még jóformán csak érdeklődnek, majd mindenszentek körül indul be az igazi szezon - hallhattam a diótól roskadó kosarak előtt az árustól. Nem meglepő a távolságtartás: 3500 forint körül van kilója a dióbélnek, bár ez is jobb, mint két hete az 5 ezer forintos kilónkénti ár. Nagy lesz még a mozgás, lesz jóval olcsóbb is a dió mondta a kereskedő.


Skerlec Andrásné mérte a diót a piacon, ahol most 3500 forint egy kiló, de csak hetek kérdése, és lejjebb megy a gyümölcs ára
Fotó: Unger Tamás

Gesztenye is van már a piacon, az idei termés nem éppen bőséges, ez látszik az áron is: 1200-1400 forint egy kilogramm, és nem várható áresés.

Itt van már a sütőtök szezonja: levesnek, édességnek, vagy csak magában is fogyasztható, sokoldalú zöldség ez meglátszik a keresleten is, szívesen veszik, viszik. 148 forint egy kiló és nem várható, hogy olcsóbb lesz. - Mindig keresik az újdonságot a vásárolók, miután lecsengett a nyár végi befőzések, eltevések szezonja, nincs már barack, így a déli gyümölcsöket viszik. Megy még lejjebb az ár - mondta a zöldséges.

Aki maradna a hazai gyümölcsöknél, az talál még szőlőt. A kereskedő szerint október végéig kitart a kínálat, bár egyre kevésbé van kereslet. Először van idén birsalma a szombathelyi piacon: 200 forint körül van egy kilogramm.

Lecsengett a lecsószezon, de 1500 forintért még kiadós, családi vacsorát készíthetünk. A vöröshagyma kilója 198 forint, a fokhagyma ezer forint. A nagy görbe paprikát 298 forintért vehetjük. A paradicsom ára 550-600 forint, kilónként. A tojás darabárának 40 forint körüli az alja.

Görcs Krisztina mutatta a krizantémokat, hiszen egyre inkább itt a szezonja ennek a virágnak<br> Grafika: Kelemen Attila; Fotó: Unger Tamás

Ha nem főzni- és sütnivalót keresünk, hanem virágot, akkor a sokéves tendencia mutatkozik: a mindenszentekhez, halottak napjához közeledve egyre inkább a krizantémot viszik - mondta Görcs Krisztina. Háromszáz forint egy szál. A szálas virágok szezonja a végét járja: egyre inkább a koszorúk ideje jön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!