Hírek

2015.07.24. 15:57

Még hosszabb forróság vár ránk: Egy tanulmány szerint hőségriadókkal és trópusi éjszakákkal kell számolnunk

Megyei körkép - A meteorológiai szolgálat szerint a jövőben még hosszabb hőségriadók várnak ránk. A héten már kaptunk ízelítőt a trópusi melegből, talán a következő napok hoznak némi enyhülést.

Bajdó Bettina

Még hosszabb hőségriadókra és több trópusi éjszakára lehet számítani a jövőben – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb, honlapján közzétett tanulmányából. Már most a tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos az OMSZ előrejelzései alapján a legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el július 4-től 8-ig, majd a július 17-től kiadott újabb hőségriadót előbb péntek, majd vasárnap éjfélig hosszabbította meg. A tanulmány szerint még hosszabb hőségriadók várhatók a jövőben Magyarországon. A komoly egészségügyi kockázatot jelentő, 27 fokot is meghaladó középhőmérsékletű hőhullámok csak elvétve alakultak ki az 1990-es évek előtt. A legtöbb ilyen nap ebben az évtizedben, két egymást követő évben, 2012 és 2013 nyarán alakult ki Budapesten. A leghosszabb és legintenzívebb hőhullámot 1994-ben kellett elszenvedni Budapesten, ekkor 11 egymást követő napon nem csökkent 27 Celsius-fok alá a napi középhőmérséklet.

Különösen a városlakók számára lehetnek megterhelőek a hőségperiódusok. A városok belseje felé haladva a hőmérséklet általában magasabb, mint a külterületen, ez a hőtöbblet az úgynevezett hősziget jelensége. Felhívták a figyelmet arra, hogy a városi hősziget mértéke hőhullámok idején akár 5–10 fokot is elérhet, így különösen megterhelő lehet.

Ákos és Emília is csak a strandon tudta, természetesen felügyelettel a nagy hőséget a héten átvészelni
Fotó: Unger Tamás

Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy július első 24 napjából 18 hőségnap volt 30 Celsius-fokot meghaladó maximummal, s ezen belül három forró napot is regisztrált július 7-én,19-én és 22-én. Július 7-én 36,9 fokos maximumot mért.

- A havi középhőmérséklet 1,6 Celsius-fokkal meghaladja az eddigi holtversenyben legmelegebb két júliusét, amit 1983-ban és 2006–ban regisztráltunk Szombathelyen – folytatta az állomásvezető. – Idén egészen pontosan 24,1 fokon állunk. A végleges havi középhőmérséklet természetesen majd augusztus 1-re virradó éjszaka mondható ki, de annak ellenére, hogy a vasárnaptól normalizálódni látszik már a hőmérséklet, nagy a valószínűsége, hogy rekordmeleg lesz ez a július idén Szombathelyen.

Csapadék viszont még az átlagosnál is jóval kevesebb volt eddig: a potenciális párolgás is magas, ez az adat már július 23-án estig 123,6 milliméter volt. Nem véletlen, hogy rendkívül száraz felszíni talajállapotot tapasztalhatunk.

Az állomásvezető hozzátette: a mérések kezdete, 1865 óta sem sok melegebb hónap volt Szombathelyen. 24,4 Celsius-fokot 1992 augusztusában és 23,5 fokot 2003 augusztusában mértek havi középhőmérsékletben. Ám jelenleg ez utóbbinál is magasabban állunk.

- Hétvégén zivatarokkal, széllel felfrissül a levegő, jellemzően 25 fok körüli kellemes idővel számolhatunk – emelte ki Pétervári Tibor. – Majd a jövő hét közepén melegszik egy-két napra ismét 28-30 Celsius-fokra a hőmérséklet, de a hét végén, ami egyben hónapváltás is, ismét záporokkal csökken normál szintre. Azért még jó eséllyel augusztusban is lesznek meleg, összefüggő napok, a mértékük és hosszúságuk persze ilyen távlatból még eléggé bizonytalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!