Hírek

2016.05.29. 16:59

Még soha nem láttunk ennyi plüssmackót egy helyen - Maci bácsinál jártunk Bükön

Bük - Ezen a hétvégén a gencsi gyermekotthonba és a Markusovszky kórházba vitt ajándékot Maci bácsi, alias Bíró Norbert. Megnéztük a több ezer plüssmackót: érdekesebbnél érdekesebb története van mindegyiknek.

Simán Klára

Egy macikávézót szeretett volna nyitni gyerekeknek, családoknak Bük végében Bíró Norbert, eredetileg emiatt kezdett el plüssmedvéket gyűjteni. Az ötszázadiknál aztán elgondolkodott, hogyan tovább, ugyanis a kávézó megvalósítása időközben meghiúsult - azonban a játék állatkák csak gyűltek, gyűltek... Most is abban az épületben él, ahol a kávézót tervezte létrehozni - a helyet belakták vele a kisebb-nagyobb medvék.

- Egy nagymama például elhozta nekem a saját maga által eredetileg a kisunokájának varrt mackóját: Egy kocka formájú figura, de be volt vágva a két kis füle, volt keze, lábacskája, szóval jogosult itt lenni, hiszen maci ő is. Kekszmacinak neveztem el. Egy kislány, aki az osztályával jött el a macikat megnézni, egyszer csak odaszaladt a tanító nénihez a kezében egy plüssmackóval, hogy megmutassa, megtalálta a legaranyosabbat. Pont kekszmaci volt a kis kezében - mesélte el az egyik kedves emlékét Bíró Norbert.

- A maci jelkép: nagyon sok szeretetet jelent. Minden macinak van egy sajátos kisugárzása, midegyikük valahol szeretve lett - mondta el Bíró Norbert. - Érkezett hozzám egyszer egy fiatalember egy óriásmackóval, nekünk akarta ajándékozni. Azt mondta, hogy ő már nem „mackózik”, de szeretné, ha a macija jó helyre kerülne. Ezért hozta el ide, a többiekhez. Most ott van az ajtónál - mutatta meg az egykori gyermek kincsét az egyébként ingyenes kiállítás tulajdonosa.

- Minden nehézség ellenére igyekszem fenntartani a helyet, a macikiállítást, és folytatni emellett a jótékonyságot is - tette hozzá Maci bácsi, aki csomagot is számos alkalommal visz a gyerekeknek. Elmondta, hogy ruhagyűjtést is szokott szervezni, néhány önkéntessel fognak össze időnként. Például amikor szét kell osztani a kis csomagokat, amelyeket minden jeles ünnepen el szokott juttatni oda, ahol örülnek neki a kicsik. Most a Gencsapáti Gyermekotthonba és a Markusovszky kórházba vitt ajándékot. Kérdésünkre elmondta, hogy az esetlegesen felajánlott adományokat megfelelő helyre eljuttatja. Hamarosan Kőszegre indul: van még néhány doboz félretéve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!