Hírek

2017.04.28. 19:15

Megállapodást kötött az ELTE és a Szombathelyi Egyházmegye

Szombathely - Immáron a szombathelyi ELTE-n is lehetőséget kapnak a hallgatók a hitoktatói képesítés megszerzésére.

Cseszkó Tamás

Az oktatás a tanárképzés keretein belül működik majd, és a helyi egyetemi lelkészség is kiveszi a részét a munkából. Pénteken ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodás köttetett a Püspöki Palota dísztermében, a szerződéseket prof. dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, dr. Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese, dr. Lukácsi Zoltán atya, a Győri Hittudományi Főiskola rektora és dr. Németh Norbert atya, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium igazgatója látta el kézjegyével.

Sokan voltak az új megállapodás megszületésénél, az aláírókon túl dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint dr. Balázs Péter főjegyző is részt vettek a rendezvényen.

Császár István, a Szombathelyi Egyházmegye kormányzója köszöntőjében az oktatás fontosságáról beszélt. Mint mondta, az egyház történelmi múltja miatt mindig is kiemelten figyelt az oktatásra. - Azzal, hogy az ELTE immáron a városunkban is elérhető, jelentősen javulnak a felsőoktatási lehetőségeink - fogalmazott az egyházi vezető.

Dr. Németh Norbert, dr. Lukácsi Zoltán, Császár István, dr. Mezey Barna és dr. Németh István a szerződés ünnepélyes aláírásán Fotó: Unger Tamás

- Büszkék vagyunk az ELTE múltjára, amely a legrégebben folyamatosan működő hazai egyetem - emelte ki prof. dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, aki ünnepi beszédében felidézte Pázmány Péter munkásságát. - Amikor Pázmány Péter elindította az első karokat, azzal a tehetséggondozás mecénásává vált, és első számú célként az értelmiség képzését fogalmazta meg - emlékeztett a rektor.

A helyszínen kötött megállapodás értelmében a hittanári képzés az ELTE tanárképzési portfólióját bővíti majd, a munkában az egyetemi lelkészség is részt vesz. Az ELTE rektora az egyetem jelszavára - ,,a minőség mindenek előtt" - utalva megköszönte az együttműködési lehetőséget.

Dr. Veres András megyés püspök távollétében az általa írt köszöntőlevelet ismertették, amelyben azt kívánta az egyházi méltóság, hogy az együttműködés a diákság és a tanárok javát egyaránt szolgálja.

Fotó: Unger Tamás

Dr. Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora maga is az ELTE-n végzett. - Ma az egyetemességre törekvő intézmények szövetsége köttetett meg, és még inkább meg kell becsülni minden hallgatót, hiszen az alulról jövő szövetségek viszik előre a felsőoktatás ügyét - hangoztatta.

Dr. Németh Norbert, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium igazgatója, egyetemi lelkész ünnepi zárszavában azt húzta alá, hogy csak a használható hit tud híddá válni - ezzel is utalva az ELTE és az egyházi felsőoktatási intézmények által kötött megállapodásokra. Hangsúlyozta, a lelkiség határozottan jelen van az ELTE SEK termeiben, nemrég volt az 50. jubileumi előadásuk.

- Jövőre pedig Szombathely 240 éves püspöki múltja kötelez bennünket - hangsúlyozta a kollégium vezetője. Kiemelte, a szakkollégium segíti az elmélyülést az interdiszciplináris közegben, ehhez pedig intellektuális igényességet, nyüzsgő és inspiráló közösséget kínál.

A szerződéseket prof. dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, dr. Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese, dr. Lukácsi Zoltán atya, a győri Győri Hittudományi Főiskola rektora és dr. Németh Norbert atya, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium igazgatója látta el kézjegyével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!