Hírek

2016.06.16. 15:24

Megdöbbentő: magyar focimeze miatt verték meg a fiatal hallgatót Zadarban!

Megdöbbentő történettel keresett meg minket V. Balázs, aki jelenleg Zadarban tanul egyetemi ösztöndíjjal. A keddi osztrák-magyar meccset a helyszínen szurkolta végig magyar mezben, vélhetően ez volt a baj, a nyílt utcán támadták meg, ütötték, rugdalták, sőt a mezét is letépték.

Cseszkó Tamás

V. Balázs 25 éves, Horvátországban él, a University of Zadar egyetem hallgatója egy féléves ösztöndíjjal.

- Június 14-én mint megannyi honfitársam egész nap én is futball-lázban égtem. A meccset Zadar egyik nagyobb belvárosi terén néztük egy magyar barátommal, aki szintén itt tanul Zadarban. A helyi bárban még volt öt osztrák szurkoló, ahol barátságosan szurkoltunk egymás mellett, majd a meccs végén gratuláltunk sportszerűen a másiknak. Azt az öröm, amelyet az osztrákok legyőzése után éreztem leírhatatlan. Futball szurkoló vagyok gyerekkorom óta. Ebben nőttem fel. Ez az Eb-részvétel számomra is maga a csoda kategória. Eddig minden szépen alakult - kezdte a történetet Balázs, aki ekkor még nem sejtette, hogy az este komoly fordulatot vesz majd.

- Az éjszaka folyamán a városban maradtunk az egyik legismertebb óvárosi (belvárosi) bárban, ahol beszélgettünk a külföldi barátaimmal, és néztük a meccsösszefoglalókat. Rajtam még mindig magyar mez volt, amelyet most vettem fel életemben először, és amelyet kifejezetten az Eb-re rendeltem a saját becenevemmel. Büszke voltam arra, hogy magyar vagyok.

A fiatalok hajnali fél egy körül hagyták el a bárt. - Egyik lány ismerősömmel sétáltunk haza, majd öt perc után elváltunk, én leültem egy mólókőre, néztem, ahogy a lány sétál el - idézte fel a fiú, aki húsz másodperc múlva arra lett figyelmes a szeme sarkából, hogy valakik rohannak felé. A következő kép, hogy valaki „arcon talpalta”. Balázs leesett a földre, és elkezdték rugdosni.

-  Próbáltam felállni, de visszalöktek és ütlegeltek tovább, ezután csak az arcomat próbáltam védeni. Lerángatták rólam a mez,t kaptam még párat, majd megmondták, hogy „go back to Hungary” („menj vissza Magyarországra”) és elfutottak a mezemmel együtt, amelyet valószínűleg trófeaként vittek magukkal.

Az áldozat szlovák barátnője visszafutott a helyszínre, hogy a fiú segítségére siessen. - Ha ő nincs, lehet még ütlegeltek volna egy ideig. Személy szerint az elkövetőket sem láttam, mivel semmi konfliktusom nem volt az éjjel, nem is tudtam kire gondolni. A támadás során, mivel magamat próbáltam védeni, esélyem sem volt megnézni az elkövetőket. A barátnőm mesélte el, hogy két magasabb, 25 év körüli srác rontott nekem, az egyik kigyúrt kopasz izompólóban, a másik egy jól szituált srác volt. Szintén a szlovák lány mesélte el, hogy a rugdosódás során végig ment a picsku madarska, mely azt jelenti: k..a magyar.

- A bárt már nem mezben hanem pulóverben hagytam el, ezért is gyanítom, hogy követtek engem és csak a megfelelő helyre vártak, ami még így is a zadari belváros egyik igen népszerű része – folytatja a történetet Balázs.

Másnap a rendőrségen vallomást tett, majd a kórházban kiderült, szerencsére komolyabb baja nem történt. - Összefoglalva olcsón megúsztam pár apróbb zúzódással, és az ellopott mezzel - értékelte a fiú, aki ugyanakkor hangsúlyozta, a támadás egyértelműen magyarellenes volt. - Sohasem voltam egy balhés gyerek, Horvátországban tanulok több mint 3 hónapja, személy szerint sohasem volt gondom az itt élőkkel, akiket többségében kedveltem. Ez az aljas sunyi támadás azonban kicsit beárnyékolja az amúgy csodás élményeimet. Nem tudom milyen férfi az olyan, akik lesből ketten az egynek nekifutnak, és amíg többen voltunk nem jöttek oda. A történetemet azért meséltem el, hogy kedves magyarok és minden fociszurkoló vigyázzatok, magatokra akárhol is vagytok a nagyvilágban és Hajrá Magyarország!!! -hívta fel a figyelmet az óvatosságra Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!