Hírek

2015.08.22. 14:50

Savaria Történelmi Karnevál: megelevenedik a történelem

Sokan már türelmetlenül várják a jövő hetet, hiszen akkor kezdetét veszi a Savaria Történelmi Karnevál. A rengeteg program közül biztosan mindenki talál kedvére valót.

Bajdó Bettina

A karnevál Szombathelyen a hatvanas években a város legismertebb eseménye volt, színpompás, látványos felvonulás keretében dolgozta fel az egykori Savaria alapításának és történetének főbb csomópontjait. Maga a felvonulás kimondott népünnepélynek számított. Ez mit sem változott az azóta eltelt évtizedek óta.

A Történelmi Témapark Ferences-kertjében augusztus 28-án, pénteken szakmai napot tartanak

Az idei karnevált immár 16. alkalommal szervezik meg, a programok augusztus 26-án kezdődnek és egészen augusztus 30-ig tartanak. A 23 helyszínen mintegy 300 program várja az érdeklődőket. Kilenc országból érkeznek fellépők, akik 25 különböző stílust vonultatnak fel. 170 kézműves, 50 helyi termelő, 35 borászat és közel 70 bor képviselteti magát a rendezvényen.

A rendezvény legfontosabb helyszíne idén is a Fő tér lesz, ahol a Vesta-templom lángjának csütörtöki meggyújtásával veszi kezdetét a programsorozat. A Sörtéren kizárólag szombathelyi kötődésű fellépőket nézhetünk meg, a Keleti Udvarban pedig az orientális táncoké, az egyedi fúziós előadásoké és az egzotikus különlegességé a főszerep. A Művészetek utcájában 25 művész mutatja be termékeit, a Borok utcájában finom nedűkkel várják a karneválozókat. A Karneválszínház 10 előadással készül, emellett egyéb kísérőhelyszínek is lesznek, mint az Uránia Udvar és a Frei Café. A Történelmi Témapark Ferences-kertjében pénteken szakmai napot tartanak, melynek különlegesség az lesz, hogy neves történészek és szakértők minősítik a hagyományőrző csoportok bemutatóit.

A Savaria Történelmi Karneválon a hagyományőrző egyesületek bemutatói sok nézőt vonzanak, főként családosok kíváncsiak a küzdelemre

A jelmezes felvonulás pénteken és szombaton lesz 19 órakor. Esőnapra is készülnek a szervezők: égi áldás esetén a felvonulást átteszik vasárnap, 10 óra 30 percre. Számos ismert fellépő is tiszteletét teszi a karneválon, itt lesz többek között Ocho Macho, Lajkó Félix és zenekara, Lemon Bucket Orchestra, Palya Bea, Péterfy Bori és a Love Band. A herceg és a sárkány címmel a tüzes show sem marad el, a játékos barokk történet tűzköntösbe öltöztetve kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott. Éhen és szomjan biztosan nem marad senki, számos finomság közül lehet majd választani. A pontos időpontokat a karnevál honlapján lehet böngészni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!