Hírek

2015.02.09. 11:58

Havazás Vas megyében (folyamatosan frissítve)

Délben megérkezett a mára ígért havazás a megyeszékhelyre. Az Időkép adatai szerint havazik Kőszegen, Csepregen, Nicken, Jákon, továbbá hószállingózást jelentettek Szentgotthárdról.

Szendi Péter

Pétervári Tibornak, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjének, állomásvezetőnek az adatai szerint nagy pelyhekben hullik a hó. A látótávolság 1000 méter körül van. Emellett gyenge szél fúj délkeleti irányból. A legerősebb széllökések 20 kilométer/órásak.

13:28 - Továbbra is intenzíven havazik

Több mint egy órája intenzíven havazik a megyeszékhelyen. Az Időkép adatai szerint a megyében már mindenütt esik a hó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kőszegi észlelője szerint negyed kettőkor mínusz 0,9 Celsius-fokot mutatott a hőmérő és havazik a városban. A hóvastagság 11 centiméter. A csapadék intenzitása gyenge, a látótávolság egy és öt kilométer között változik. Rábagyarmaton is gyengén havazik, ott a hó vastagsága három centiméter. A szél alig fúj. Szombathelyen továbbra is havazik, a hóréteg vastagsága öt centiméter. A látótávolság 300 és 1000 méter között van. A hőmérséklet csökkent, egy órakor mínusz egy fok volt.

 

14:30 - Hízik a hóréteg

Délután két órakor is borult volt az idő megyénkben, mindenhonnan havazást jelentettek az észlelők. Szombathelyen hízott a hóréteg, egy óra alatt egy centiméter. Déltől két-három centiméter friss hó hullott. Továbbra is gyenge szél fúj, a látótávolság 800 méterre csökkent.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint az esti órákban megszűnik a csapadék, holnap már száraz időnk lesz.

14:40 - Elsőfokú riasztás több járásban is

Időközben az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki megyénk több járására is. Hófúvások miatt vigyázni kell a szombathelyi, a kőszegi, a sárvári, a celldömölki, a körmendi és a vasvári járásokban. Itt a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

 

17:07 - Továbbra is érvényes a riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb adatai szerint Veszprém megyében újra másodfokú, narancssárga riasztás érvényes a hófúvás veszélye miatt. Hófúvás veszélye miatt elsőfokú riasztás érvényes Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy megye több járásában. Sopron térségében az erős széllökések miatt citromsárga riasztás érvényes.

Megyénkben a hófúvások miatt a szombathelyi, a kőszegi, a sárvári, a celldömölki, a körmendi és a vasvári járásokban ajánlott óvatosan közlekedni. Itt a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Megyénkben még mindig mindenütt váltakozó intenzitással havazik. Szombathelyen déltől délután négyig kilenc centiméternyi  friss hó hullott, így Szombathelyen a hó vastagságra elérte a 12 centimétert.

19:42 - Köd, pára és fagy várható

Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy Vépen 12, Szombathelyen 13 cm , Rábagyarmaton pedig 10 centiméternyi hó este hétig. Szombathelyen 5,1 milliméternyi csapadék hullott, ebből kilenc centiméternyi friss hó esett délután. Hozzátette: Sopronban most már viharos a szél és plusz két Celsius-fok van, erősen olvad.

Elmondta még, hogy melegfront képződött egy anticiklon peremén, ma ebből havazott, holnap nappal viszont olvad majd. Jó ideig magasnyomás alakítja időjárásunkat, csendesebb, kevésbé változatos, front mentesebb idővel. Éjjelente köd, pára és fagy lesz, nappal pedig plusz négy-öt fok valószínű. Tartósabb, makacsul megmaradó ködben viszont csak fagypont körül lesz napközben is a hőmérséklet. Kiemelte még, ha olvadás van nappal és csendes az éj, akkor a ködre az éjjeli lehűlésben jók az esélyek.

Kapcsolódó cikk:

80 kilométer/órával süvített a szél Vas megyében vasárnap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!