Hírek

2015.07.08. 12:57

Fákat döntött ki, cserepeket vitt le, villanyvezetékeket szaggatott le a vihar Vas megyében

Szombathely - Porviharral érkezett meg a várva várt hidegfront, majd elkezdett szakadni az eső Szombathelyen. Cikkünk folyamatosan frissül!

Merklin Tímea

Bár 16 órára jósolták a vihar érkezését Szombathelyre, kicsit előbb jött meg a hűsítő eső. Nem sokkal fél három után már erősen süvített a szél, amely elkezdte kavarni a port Szombathelyen. Néhány perc elteltével pedig szakadni kezdett az eső, amely gyorsan alább hagyott.  Szerencsére - az előrejelzésekkel ellentétben - nem jéggel érkezett meg a vihar a vasi megyeszékhelyre.  A fákat viszont alaposan megtépte a szél például a Széll Kálmán utcában. A levegő lehűlt.

Ha önnek is van fotója, videója a viharról, akkor küldje el nekünk a [email protected].

A beküldött olvasói fotókat itt tekintheti meg

Vihar előtti pillanatok

 

 

15:25 
Ez még csak a kezdet – a hidegfront előszele csapott le Szombathelyre

Megérkezett a vihar a nyugati határszélre. Ez még csak a bemelegítés estére, éjszakára – mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Fél óra alatt 13 °C-ot hűlt a levegő Szombathelyen és foktokban esőt, de több helyütt porvihart, porforgatagot okozott a hidegfront előszele kora délután.

Cák és Kőszeg környéke kapott kiadósabb esőt a front előszeléből, egy hőzivatarból.

Vihar előtti felhők a Petőfi teleptől
Fotó: Vincze Kornél

A szombathelyi meteorológiai állomáson 33,2 °C-ról 20,4 °C-ra csökkent a hőmérséklet fél három és három óra között.

78 kilométer/órás széllökések szállították a felhőket, az Alpokat teljesen beborítja a front – mondta az észlelő.

Este, éjszaka jön majd a várhatóan kiadós csapadék: ötven millimétert meghaladó csapadék is hullhat és továbbra is erős, viharos lesz a szél.

Szerdán délután már nem az UV-B sugárzás miatt kell és érdemes fedett helyre húzódni, hanem a várható jégeső és letört faágak elől.

15:35 
Elvitte egy ház tetejét a vihar Salköveskúton

Nagyobb károkat is okozott a vihar Vas megyében.  Salköveskúton egy ház tetejét levitte a szél. Söptén pedig a focipályában okozott károkat a vihar.




16:00

Fákat dönt ki a vihar: az úttestre dőlnek, villanyvezetékeket szaggatnak

Jelenleg is több településen dolgoznak a tűzoltók, mert a viharos szél ágakat tört le, fákat döntött ki, jelentős károkat okozva. Balogh Nikolettát, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjét kérdeztük az aktuális helyzetről. - Sárvár Újmajornál villanyvezetékre dőlt egy fa, egy másik helyen az úttestre esett, itt a sárvári hivatásos tűzoltók dolgoznak - tudtuk meg. - Kaptunk bejelentést Tompaládonyból is. Nicknél egy villanyvezetékre dőlt egy faág, ott a répcelaki tűzoltók segítenek. Simaságon egy családi házra dőlt egy fa, leszakította a villamosvezetéket, a csepregi önkormányzati tűzoltók hárítják el a bajt.

17:10
Pusztított a vihar Vassurányban is

Vassurányban leszakadt fakorona miatt hívták a tűzoltókat, a településen cserepeket szedett le a szél. Nézze meg képgalériánkban!


17:20 Salköveskúton is megmutatta magát a vihar

Salköveskúton megrongálta a kábeleket a szél. Nézze meg fotóinkat a károkról.

Az erős, hirtelen jött szél felkapta egy melléképület tetejét Salköveskúton, és legalább 10-15 métert repítette. Képünkön Vajda Attila eltakarítja az összegyűrődött fémlemezt
Fotó: Unger Tamás

 


18:30 Rengeteg dolga volt a tűzoltóknak


Este fél hétig 16 különböző helyre hívták a tűzoltókat, főleg Szombathely, Kőszeg és Sárvár térségéből. Vonultak Bükre is, mert egy üzlet előtt kidőlt egy fa. Bőben villanyvezetékre borult egy leszakadt faág. Tömördön az úttestre esett egy szél kitépte fa, forgalmi akadályt képezett, mígnem a tűzoltók eltávolították.


18:40 Jégeső esett Gyöngyösfaluban szerdán délután


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!