Hírek

2015.08.14. 16:46

Legyen már vége! - Csak két napot kell kibírni, hétfőn 20 fokra esik vissza a hőmérséklet

Szombathely - Szombaton és vasárnap már számíthatunk felfrissülésre, de még a marad a meleg idő. Hétfőtől viszont megváltozik az időjárásunk, húsz fok közelében lesz a hőmérséklet.

Bajdó Bettina

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy augusztus 4-e óta tart a kánikula, a negyedik és egyben legerősebb hőhullámmal.

- Minden nap hőségnap volt augusztus 14-ével bezárólag - folytatta az észlelő. – Sőt, hat forró napot is regisztráltam, ami 35-36 Celsius-fokos maximumokat jelentett. Olyan magas érték, mint két éve (2013. augusztus 8-án), nem volt, akkor ugyanis 39,7 fokkal abszolút maximum született. Viszont a hőségnapok száma péntekkel bezárólag 34 a nyáron, és ezen belül kilenc forró nap is volt, ez ritkaság. Szombaton biztosan és még esetleg vasárnap is hőségnap lesz, de változóban van az időjárásunk.Az észlelő hozzátette: a felfrissülés garantált. Lassan közelít meg bennünket egy frontrendszer, aminek majd ezt köszönhetjük. Előtte már instabillá válik a légrétegződés és ez kedvez majd a záporok, zivatarok kialakulásának. Heves zivatarok is lehetnek, viharos kifutószéllel, felhőszakadásszerű csapadékkal, jégesővel.

Ezen a héten még lehetett élvezni a strandot, nagy volt a hőség. Ezt tette a szombathelyi Tófürdőn Kneisz Dóra és Pajor Vilmos is. Fotó: Vincze Kornél

- Hétfőre maximum 20 fok közelébe esik vissza a hőmérséklet, kedden és szerdán ennél kissé magasabb, 23-25 fok közeli, majd csütörtökön ismét 20 fok közeli maximum várható a pénteki előrejelzés szerint – emelte ki az állomásvezető. - Figyeljék a viharjelzéseket, figyelmeztetőelőrejelzéseket! Már szombat délutántól  és este is előfordulhat heves zápor, majd vasárnap késő délután és éjszaka zivatarra lehet számítani, de intenzívebb, tartós eső sem kizárt. Hétfőn a nap első feléig, kedden és szerdán szórványosan, szerda este pedig ismét többfelé lehet záporeső, zivatar. A szél jellemzően északi, északnyugati lesz, a csapadékrendszer előtt néha délies, délkeleties. Teljesen más jellegű lesz tehát az időjárás, mint az elmúlt két hétben, és összességében jelentős csapadék valószínű. Az OMSZ mára egyébként nemcsak a meleg miatt adott ki riasztást a térségünkre. Felhőszakadás és zivatarok veszélye miatt jelenleg elsőfokú riasztás van életben. Kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert is meghaladó csapadék hullhat. Szombathelyen szombaton délelőtt hatalmas dörgés kíséretében érkezett a minimális mennyiségű eső, amit ismét, ezúttal még párásabb meleg követett.

Dr. Jágerné dr. Szabó Erika, Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Közegészségügyi és Járványügyi Osztályának a vezetője elmondta, hogy a hosszan tartó, nagy hőség nemcsak az idősek, a valamilyen betegségben szenvedők szervezetét viselte meg, hanem az egészséges emberekét is.

- A legfontosabb a melegben a folyadék és az ásványi anyagok pótlása – hangsúlyozta az osztályvezető. – Különösen figyeljünk oda erre mindig az időseknél és a gyerekeknél. Ha lehet, akkor óvakodjunk a naptól a nagy melegben, inkább a reggeli és esti órákban tartózkodjunk a szabadban. Ha kimegyünk, ne feledkezzünk meg a bőrünk védelméről valamilyen napfényvédő krémmel, nem árt kalapot és napszemüveget tenni! A szív- és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban szenvedőknek ilyenkor nagyobb terhelést kell elviselniük, mivel a keringésre is hat a meleg. Meg lehet próbálni hűteni magunkat, használhatunk ventilátort. Az ízületi betegségben szenvedők azonban figyeljenek arra, hogy megfelelő távolságra üljenek tőle!

Az osztályvezető hozzátette, hogy a klímaberendezések is rejtenek veszélyeket a nyáron. A 40 fokos melegből, ha valaki bemegy egy 20 fokos helyiségbe, akkor könnyen megfázhat. Azt ajánlja, hogy ilyenkor vigyünk magunkkal valamilyen felsőt, amit magunkra teríthetünk.

– A cukros üdítőket, a kávét, valamint az alkoholt ajánlott kerülni ebben a melegben, vagy mérsékeljük a fogyasztásukat – folytatta dr. Jágerné dr. Szabó Erika. - Ha észleljük a kiszáradás tüneteit, mint a szomjúság, a szájszárazság, a szédülés, a gyengeségérzet, akkor azonnal pótoljuk a folyadékveszteséget, mert akár ájuláshoz is vezethet. A tünetekhez fokozott szívdobogásérzet és fejfájás is társulhat. Akik a melegben is edzenek, ne a napsütéses órákban tegyék, mert például futáshoz nem tudnak annyi vizet magukkal vinni, mint amennyit pótolniuk kellene.

Tünetek a frontok előtt és után

A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet. Tudományosan lehetetlen biztosan megjósolni, hogy egy adott egyénnél adott fronthatás milyen panaszokat fog kiváltani. Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, illetve mellkasi panaszokkal, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe a friss felmérések alapján. Bizonyos általános idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás esetében jelentkeznek, mint például levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése, és a fejfájás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!