Hírek

2014.10.29. 19:00

Megérkeztek Vas megyébe az influenza elleni védőoltások

Szombathely - Megérkeztek Vas megyébe az influenza elleni védőoltások. A szentgotthárdi, a körmendi és a vasvári járás területén már ki is szállították a térítésmentesen igényelhető oltóanyagot a háziorvosokhoz.

Markó Petra

Szombathelyen ma délutántól lehet jelentkezni a vakcináért tudtuk meg Stánitz Éva megyei tisztifőorvostól.

Minden évben külön kifejlesztett oltóanyag van az aktuálisan keringő influenzatörzs ellen. A beadott oltóanyag néhány hónapig hatásos. Az évtizedes gyakorlatnak megfelelően tehát az, aki november elején beadatja az oltást, március végéig, április elejéig védett lesz, bármikor is jön a járvány vagy a nagyobb számú megbetegedés.

Az oltást egyértelműen az idősebb korosztálynak a leginkább ajánlott beadatni a szövődmények miatt náluk súlyosabb lefolyású betegségek is kialakulhatnak.

Dr. Wolf Terézia körmendi háziorvos mutatja az oltóanyagot (Fotó: Markó Petra)

Hatvanöt éves kor felett mindenképpen javasolt az oltás még akkor is, ha nincsenek egyéb kísérő betegségek, mert egyébként tudni kell, hogy a társbetegségek is emelik az influenza kockázatát. Cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők, légzőszervi megbetegedésben szenvedők, asztmások és idült hörghurutosok a szakember szerint nekik mindenképpen ajánlott a vakcina. A kockázattal rendelkező személyek krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi intézményben dolgozók ingyenes védőoltást kapnak az elmúlt évek gyakorlatai szerint, ők tehát már kereshetik a napokban a háziorvosuknál az oltást.

Rajtuk kívül pedig bárki, aki tart attól, hogy tartósabban beteg lesz és szeretné a szervezetét megkímélni, felírattathatja a háziorvosával a vakcinát.

Stánitz Éva kiemelte: javasolt az oltás azoknak is, akik teljesen egészségesek, de olyan helyen dolgoznak, ahol közvetíthetik a kórokozót akár idősebbek, akár betegek felé. Itt az egészségügyben, a szociális és gyermekjóléti intézetekben, valamint az óvodákban, bölcsődékben dolgozókra gondolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!