Hírek

2014.08.21. 11:25

Nemcsak az államalapításról emlékeztek meg

Szentgotthárd - A városban méltó módon ünnepelték augusztus 20-át. Ilyenkor nemcsak az államalapításra, hanem Szentgotthárd alapítására és a várossá nyilvánításának évfordulójára is emlékeznek.

Bajdó Bettina

A megemlékezések sora ünnepi szentmisével kezdődött Szent István király és az államalapítás évfordulója tiszteletére a római katolikus templomban. Itt köszöntőt mondott Huszár Gábor polgármester, aki azzal kezdte beszédét: örömére szolgál, hogy abban a csodálatos templomban köszöntheti a megjelenteket augusztus 20-án, Szent István király és az államalapítás, valamint az új kenyér ünnepén, melynek felszentelésének 250 éves évfordulóját pár nappal ezelőtt ünnepelték.

Az ünnepségen Dömötör Tamás Szentgotthárd Testnevelési és Sport Díját vette át Huszár Gábortól. Fotó: Szendi Péter

– Államalapító királyunkat igazságos ítéletei, törvényei, modern értelemben is európai uralkodóvá tették – folytatta a polgármester. – Ma is példaként szolgálhat tevékenysége. István király egységes államot és egyházszervezetet hozott létre. Az elődei által megkezdett nemzetségi szervezetet vármegyékké alakította, az egész országra kiterjedő, egységes szervezetet hozott létre. Ő építette ki az állam ideológiai támaszát, a keresztény egyházat. Intézkedett a királyi és a magántulajdon védelméről is. Ezen túlmenően törvényt hozott a bűncselekmények és a vétek büntetésére.

Huszár Gábor hangsúlyozta, a törvények mind szigorúak voltak, hiszen az új rendet kellett megszilárdítani általuk. A nyugati törvényekből és a zsinati határozatokból is sokat merített, de tükröződött a törvényhozásban a magyar szokásjog, a „szemet szemért, fogat fogért" elv is.

– A nyugatiaknál humánusabb volt, de a szigorú és igazságos törvények végrehajtását, betartását biztosítani tudta – fűzte hozzá a polgármester. – Bár Magyarország gazdasági és kulturális tekintetben nem tudta felvenni a versenyt a nagyobb múltú európai országokkal, jogbiztonság tekintetében az élen járt. Fiához, Imre herceghez írott intelmei modern korunk problémáira is érvényes választ adnak. Megtanulhatjuk, miként kell az idegent hozzánk csábítani, hogyan kell előítéletmentesen gondolkodni, s bőséges példát adnak tettei a toleranciára.

Úgy fogalmazott, István király nemcsak templomépítőként, törvényhozóként volt sikeres, hanem a csatatéren is. Minden hadjáratában győztes maradt. Kiérdemelte egyéniségével és életművével, a magyar állam megszervezésével az utódok és a kortársak csodálatát, s műve biztosította immár több mint ezer éve a magyarság fennmaradását.

A polgármester kitért arra, hogy augusztus 20-án Szentgotthárdon nemcsak az államalapításra, hanem a város alapítására és a várossá nyilvánításának évfordulójára is emlékeznek. 2013-ban elkezdődött az a jubileumi rendezvénysorozat, melynek lassan a vége felé járnak. A közel egy év alatt számtalan évfordulót ünnepeltek, rengeteg élményt kaptak, számukra is új ismeretekkel gazdagodtak és ezek által még ismertebbé kívánták tenni Szentgotthárdot. Kiemelte még, büszkék lehetek a városukra. Az elmúlt évben is sokat tettek a város fejlődéséért, a betöltött gazdasági szerepüket megerősítették, az egészségügyi, kulturális, turisztikai területeket fejlesztették.

Huszár Gábor azt mondta: „Felelősséggel viseljük a térségben betöltött központi szerepünket. Az egyéni boldogulásuk csak közösségünk boldogulásának részeként teljesedhet ki. A család, a város, az ország csak közösen boldogulhat."

Az ünnepség végén kitüntetéseket adtak át, majd a kulturális műsoroké volt a főszerep, délután pedig kóstolás után megválasztották a város tortáját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!