Hírek

2014.04.25. 15:15

Pásztor Anna, az Anna and the Barbies énekesnője igazi vagány édesanya

Ellenfényben egy karcsú nő csuklyás fekete pulcsiban, kezében rántotthúsos szendvics. Ölében göcög egy négyhónapos, kint hangolnak, kábeleznek, ahogy kell. Rögtön megjegyzem: született rocker ez a gyerek.

Kovács Ágnes

Anna kedvesen invitál, étellel kínál, mintha száz éve ismernénk egymást, pedig most találkozunk először. Gyors egyeztetés Benivel és papájával, hogyan is lesz a családi logisztika koncert után. Rekedt, mégis lágy hangján sugdos valamit a kicsi fülébe, ettől a mosolytól persze én is elolvadok. Kicsi papával el, kezdődik a beállás, és a zajosra sikerült beszélgetés.

Anna többször nyilatkozott arról, hogy rögös úton jutottak el eddig, szó szerint „kiseggelték" a sikert. Érdekel, mit ért ez alatt?

- Az a helyzet, hogy nem tudott akkora levegő felszakadni a tüdőmből, hogy elegendő legyen a kezdeti mondathoz. Hirtelen lepergett az egy százada annak, ami volt. Volt több zenekarra elegendő hit és reményvesztés, és újrakezdés, és minden...

Hernádi „Decibell" Dávid, a zenekar basszusgitárosa közben lelöki a hűtő tetejéről a bort, fellocsolva vele a Végállomás öltözőjében a padlót. Anna nagy nevetve új üvegért küldi, Dávid túrós pogival kér elnézést tőle, teljes az összhang, röhögünk.

- Őrületes hogy mi van mögöttünk, óriási nagy létramászás, és buktatókkal teli mindenféle. De az a helyzet, hogy végtelenül hálás vagyok azért, hogy ennyi akadályfutáson vagyunk túl. Minden másodperce, kétségbeesése és győzelme megérte, mert végig nagyon-nagyon élveztük, és sehogy máshogy nem lett volna jó, csak így. Nagyon jó, mert az, amit megtettünk, amit megküzdöttünk az tesz minket azzá, amik vagyunk Az életünk dolgai kapcsolhatók ahhoz, ami történt velünk a múltban. Minden zenekarnak kezdő zenésznek javasolom, hogy alapítson zenekart, ezt megélni a legjobb dolog a világon.

Nem sok rockzenekar dicsekedhet ilyen dögös frontemberrel, aki mellesleg nő. Anna lehetne táncos, színész, tanár. Érdekel, hogy a sok más mellett, amivel foglalkozott, miért ez lett a befutó.

- Én ilyen énekes fajzat vagyok. Ők igazi zenészek!  Menőbb dolog a világon nincs annál, hogy rockzenekarod van. Kisgyerek korom óta nézem az öcsém bandáit és vágyódom utána. Lehetnék még testnevelő és rajztanár, meg táncos. Voltam én táncos ugyan, de zenét írni, szöveget írni annyira szabad dolog, annyira felülírhatod saját magadat. Bármit, amit eddig vallottál. Új szabályokat írhatsz. Az irányítópultnál ülsz, a kezedben van a joystick, és arra mész amerre akarsz, azt csinálsz amit akarsz. Ez az önkifejezés netovábbja.

Közben megjönnek a fiúk, egy kanapén ülnek, bekapcsolódnak a beszélgetésbe. Érdekel, végiggondolták-e, hogy sokan követik őket, egy dal akár az egész életüket is megváltoztathatja.

- Nem úgy ülök le, hogy nekem valami sorsfordítót kell írnom. A dalok szövegét 70%-ban én írom, de Simi és Marcika (Bubnó Márk) is ír. Elolvasom nekik a szöveget, aztán elmondják, hogy tetszik nekik. Nem mindig tetszik. (nevet)

Pásztor Sámuel folytatja:

- Amikor én írok számot, akkor a dal van előbb. Annánál meg inkább a szöveg. A legsikerültebbek esetében ezek egyszerre születnek: szöveg és dal.

Anna hozzáfűzi, hogy ő „gitáron prüntyög" és a nótákat később hangszerelik. A Márti dala például Jávor Péter - akit Anna lakmuszpapírnak tart, mert mindig jól jelez - tanácsára először úgy volt, hogy gyors nóta lesz, nehogy nagyon siratósra sikeredjen. Aztán egy gyönyörű „szinte népdal" lett belőle. Megemlítem, hogy Anna különleges személyisége, megjelenése jelentősen átírta az énekesnőkről alkotott képet. A fiúk véleményezik a cuccait, ha valami nem tetszik, azt mondják: ez nem a te színed! Édesanyaként sem riad vissza egy kis művéres lakkcsizmától. Számára ez az önkifejezés része.

- Hogy mit veszek fel, lelkiállapotomtól függ, meg, hogy mi van a kamrában. Ezen röhögünk, mert nálam például nincs művér. Mondjuk náluk sem.

- Fontos, hogy hogy érzem magam, milyen határokat szeretnék feszegetni. Amit az arcomra festek, azzá válok. Mintha harcba mennék, és kiszínezném magam. Ezzel így könnyebb egy metamorfózison átmenni, ami a színpad és a normál élet között van. Néha segít stylist, de az az igazi, amikor eljövök kis klubokba és 2,5 másodperc alatt fölfestek valamit a fejemre.

A Márti dala sikeréről Sámuel beszél:

- Az ilyet sose lehet kiszámítani. Lehetett rá számítani, hogy sikere lesz a dolognak, mert egyszer egy ilyen beállásom valaki lefotózta a szövegét, és feltette a közösségi oldalra. Az elkezdett terjedni. Még meg sem született a dal, már volt egy élete. Ez sok mindent elárult. De nem volt tudatos, hogy most megírjuk a nagy slágerünket. Előre nem lehet megmondani, betalált. Amikor a szám nagyon kezdeti stádiumban volt, akkor nem gondolom, hogy éreztük. Fú, Anna megint írt egy Cseh Tamás-jellegű számot! És aztán egészen más lett.

A Volt Fesztiválon szerdán lépnek fel a Mocheba előtt, a nyári nagykoncertek mellett fontos, hogy részt vesznek augusztus 3-7 között a Woodstock az Ugaron rendezvényen Ópusztaszeren, és November 14-én egy Syma-beli nagykoncerttel ünneplik a tízedik szülinapjukat. December 28-án pedig vendégei lesznek a Beatünnepnek, amelyet az Illés Zenekar fennállásának ötvenedik évfordulója apropóján szerveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!