Hírek

2015.06.24. 10:26

Meghalt a baba Csákánydoroszlóban – otthon született, beszorult a vécékagylóba

Csákánydoroszló – Otthonszüléshez riasztották a mentőket kedd este, a kisbaba meghalt, beszorult a vécékagylóba.

Bakos Ágnes

A baba meghalt, tűzoltók szabadították ki. Az anya nem tudta, hogy állapotos, a család, a rokonok és a csákánydoroszlóiak megdöbbenve állnak az eset előtt. Eltitkolt terhesség vagy szörnyű, tragikus baleset – a részleteket a vizsgálat deríti majd ki.

Az elsődleges vizsgálat szerint 24 hetes lehetett a meghalt baba, ha kórházban jön a világra, meg tudták volna menteni, persze csak abban az esetben, ha élve született. Ezt is csak találgatni lehet. A szombathelyi Markusovszky-kórházban mentettek már meg 420 grammos újszülöttet, aki éppen 25 hetesen jött a világra.

A szakértő szerint a megfelelő ellátás mellett nyolcvan százalék esélye is lehet a túlélésre egy ilyen koraszülöttnek, de minden eset egyedi. A csákánydoroszlói tragédiánál kérdéses, hogy mekkora volt a magzat, és az is, hogy valóban nem tudott a terhességéről az asszony. Kórházban van jelenleg. A nőnek már van egy gyermeke, ezért is lehet különös, a szakértő szerint, hogy nem vette észre a várandósságát. A pici baba kora miatt éppen határeset, hogy vetélés vagy szülés történt-e.

Fotó: Szendi Péter

Az, hogy tragédia történt, az nem kérdés.A koraszülött osztályon már 23 hetes babát is kezelnek: abban az esetben, ha ad életjelet a pici, például megmozdítja a végtagjait, levegőt vesz, akkor nem mondanak le róla az orvosok és az ápolók. A kedden este riasztott mentősök nem tudták kivenni a babát a vécéből, hívták a tűzoltókat a házhoz, ők emelték ki a testet.

Úgy értesültünk, hogy az anya nem tudta, hogy várandós, ahogy a családjának sem tűnt fel semmi. Hogy a kicsi élt-e, amikor világra jött, azt orvosszakértő tudja megállapítani, boncolás után. Várhatóan lesz további vizsgálat a meghalt baba ügyében.Egy családtagtól úgy tudjuk, nem csak anya, az apa is teljesen összetört, nagyon megviselték őket a történtek. Az anyát kórházban kezelik, nem beszél.Csákánydoroszlóban azt mondták a helyiek: nem vettek észre semmit, nem tudtak róla, hogy várandós lett volna az asszony. -

A településen nem téma az eset – tudtuk meg Horváth István polgármestertől. Azt mondta: senki nem tud semmit, és nem is hallani találgatásokat, pletykát sem a településen.- Még a szomszéddal is beszéltem, ő se hallott semmit – zárta rövidre Horváth István.Nyomozók kérdezősködtek szerdán az esetről – ennyit hallottunk a szomszédoktól.

A Központi Statisztikai Hivatal éppen szerdán publikált a legfrissebb statisztikát a népmozgalmi adatokról, köztük a születésekről is. Eszerint 115 csecsemő halt meg Magyarországon idén, májusig. Megyei mutatók az első negyedévről vannak: Vas megyében kettő csecsemőhalálozás történt, tavaly ugyanekkor négy, tavalyelőtt, az év első három hónapjában egy. Csecsemőhalálozás az, amikor ténylegesen élt a pici, nem halva született – magyarázta egy csecsemőápoló.

Nem tudni, hogy a csákánydoroszlói baba élt-e, amikor ilyen szerencsétlen módon a világra jött.Az biztos, hogy a szombathelyi kórházban született már 24-25 hetes baba, aki 480 grammal jött a világra, majd 420 grammra esett vissza a súlya - de megmentették. Arra is van esélye egy ilyen apró csecsemőnek, hogy egészséges gyerek, majd egészséges felnőtt váljék belőle. Az teljesen egyedi, hogy mekkora, milyen fejlődési stádiumban van egy 24-25 hetes magzat. Lehet akár 900 grammos is, de, ahogy gyakran előfordul. olykor még a fél kilót sem éri el a súlya.Az eltitkolt terhességgel kapcsolatban a csecsemőápoló azt mondta: nem ritka esetről van szó.

Az sem ritka, ha az anya nem csak a családja és környezete elől titkolja várandósságát, hanem saját maga sem vesz tudomást az állapotáról – lehet ez tudatos, vagy tudatalatti. Azonban az, hogy ne észlelné, ne érezné a terhességet, főleg a hatodik hónapban, az valószínűtlen a szakértő szerint. A vizsgálat tart, addig pedig csak találgatni lehet, hogy Csákánydoroszlóban pontosan mi történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!