Hírek

2014.10.07. 08:19

Meghalt a festő, mert nem hívtak hozzá mentőt

Meghalt egy szombathelyi férfi, aki feketén dolgozott Ausztriában. Nem mentőt hívtak a súlyosan sérült munkáshoz, hanem a szombathelyi kórházba hozták - tudósított a Tv2.

Varga Nóra

– Reggel elment dolgozni a férjem Ausztriába, egy ember vitte ki, csak néha dolgozott nála, és délután kaptam az értesítést, hogy az intenzíven van, mert leesett a létráról – tudtuk meg a férfi özvegyétől.

Nyolcvan kilométerre a határtól dolgozott az 59 éves férfi. Festőként ment alkalmanként kisegíteni. Úgy tudjuk, főnöke nem mentőt hívott, hanem a saját furgonjába tette a súlyosan megsérült férfit, akit már a sürgősségi osztályon újra kellett éleszteni, később a műtőben meghalt.

– Nem lett volna szabad ilyet tenni, hanem rögtön mentőt hívni neki... és biztos, hogy ezzel ártottak neki, hogy megmozdították – mesélte megtörten az Ausztriában balesetet szenvedett férfi özvegye. – Akikkel dolgozott, azok berakták egy furgonba és így hozták haza őt. Nem hívtak neki mentőt, bevitték a kórházba, és megműtötték, de már nem tudtak rajta segíteni.

Információink szerint a rendőrség már több tanút is kihallgatott az ügyben. A rendőrök először úgynevezett közigazgatási eljárás keretében vizsgálták a rendkívüli halálesetet, ám azóta újabb információk derültek ki, és most már a megyei bűnügyi osztály nyomoz az ügyben.

Úgy tudjuk, hogy a férfi nem volt bejelentve Ausztriában, mint munkavállaló és biztosítása sem volt, valószínűleg ezért hozták inkább Magyarországra. Ha az osztrák hatóságok feketefoglalkoztatáson kapnak valakit, akár ki is tilthatják az országból. Ebben az esetben pedig súlyos büntetőjogi következménye is lehet, hogy nem hívtak mentőt a lezuhant férfihoz.

A lezuhant munkás napi 6000 forintért dolgozott Ausztriában. Ha hivatalosan, bejelentve dolgoztatták volna, akkor ennek legalább a négyszeresét kellett volna kapnia. Egy az Ausztriában dolgozó magyaroknak segítő szervezetnél azt mondják, bár sokakat csábít a jobban fizető külföldi állás, biztosítás, és bejelentés nélkül senki ne dolgozzon.

– Minden munkavállalóknak azt tanácsolnám, hogy fáradjon be a társadalombiztosítási szervhez, ez teljesen ingyenes, ez olyan mintha bemenne itt az adóhivatalba, és kérdezze le – erről a munkáltatója nem tud, – hátrány nem éri munkaviszonyból származóan, de kérdezze meg, hogy be van-e jelentve – mondta el Kovács Bernadett, az IGR irodavezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!