Hírek

2017.05.07. 18:25

Birtokba vették a kőszegi Alsó-rétet a madarak és fák napján

KŐSZEG - Két nap alatt több mint hatszázan látogattak ki a kőszegi Alsó-rétre. Ez volt a tizedik alkalom, hogy itt rendezték a madarak és fák napját. Mozgalmas feladatokkal igyekeztek felhívni a figyelmet a természetvédelemre.

Bakos Ágnes

Idén először Ausztriából is érkeztek diákok: Lékáról és Monyorókerékről, egy nemzetközi program nyomán - mondta el Harsányi Krisztián, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság észak-vasi területkezelési osztály vezetője. Tolmácsok segítségével hajtották végre a feladatokat a tíz állomáson. Pontosabban kilenc állomás volt megközelíthető a diákcsoportok napján, hiszen a kiadós eső miatt felázott a terület.

 

- Ez egy láprét, ez adja a különlegességét, és éppen azért védett, mert olyan életközösség él itt, amely ehhez alkalmazkodott, kevés ilyen hely van - mondta Harsányi Krisztián. Efféle fontos dolgokat is megtudhattak a gyerekek és a felnőttek a területről - persze élményeken keresztül. Ilyen volt a mogyorómeló is: az év emlősének, mogyorós pelének öltözhettek be a vállalkozó kedvűek. Egy szem mogyorót kellett eljuttatni az odúba.

 

Volt tojásfelismerés is: verébtől a struccig. Állathangokat is fel kellett, lehetett ismerni. Fényes állomást is kialakítottak az Alsó-réten: az év gombája, a világító tölcsérgomba segítségével. Egy dobozba kellett bebújni a sötétbe, majd egy világító tölcsérgombával kellett leolvasni az elrejtett kódokat (persze azért speciális festékkel bekenték a gombákat, hogy tényleg adjanak fényt a feladathoz). Rengetegen vállalkoztak a rét bejárására: 157 óvodás, 23 csoportban 185 általános iskolás, valamint 73 család 303 tagja vett részt az idei Miénk itt a rét! rendezvényen.

 

- Alapvetően az a cél, hogy játszva tanuljanak a természetről. Ne úgy viszonyuljanak ezekhez a természetvédelmi oltalom alatt álló területekhez, mint amelyek megközelíthetetlenek, zártak, hanem igenis mindenki láthassa, tapasztalhassa, hogy Kőszeg határában van egy ilyen szuper hely - fogalmazta meg a lényeget Harsányi Krisztián. A szakemberek azt remélik, a most diákként itt járt gyerekeknek, ha később döntéshozó helyzetbe kerülnek, eszükbe jut majd a rét jelentősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!