Hírek

2015.09.27. 08:03

Megint két harang szól Kisrákoson – 98 év után először

Kisrákos – Harangszentelést tartottak az őrségi faluban. Szakál Péter, az Őrségi Református Egyházmegye esperese áldotta meg az új harangot, Gombos Miklós harangöntő mester munkáját.

Bakos Ágnes

– Négy mázsa körüli a nagy harang, ahhoz kellett hangolni az újat – magyarázta Gombos Miklós harangöntő mester. Ő és a fia készítették el négy hónap munkájával az új kis harangot, ami 140 kilogrammot nyom. Igazi harangércből készült: 22 százalék ónt tartalmaz a vörösréz ötvözet.

"É" hangú a kisharang, az öblösség, a vastagság, a keresztmetszet játéka a harang hangja, utólag már nem lehet állítani rajta.

– Isten dicsőségét, a békét, a szeretetet hirdetik a harangok – emelte ki Gombos Miklós, akinek harangjai szerte a világon szólnak a Vatikántól Tanzánián át Kamerunig.

A harangöntő mesteremberek történelmi hiányt pótoltak az őrségi faluban, Kisrákoson, ahol a református templom 1843-ban épült fel – a harangjainak története kalandos volt azóta.

1881-ben közadakozásból két harangot, egy kisebbet és egy nagyobbat öntettek a kisrákosiak. Hogy mi lett ezeknek a sorsa, nem ismert, a most is hallható nagyharang ugyanis csak 1914-ben készült egy kisebbel együtt, a szaknyériak és a viszákiak támogatásával, közadakozásból.

A kisharangot 1917-ben, az első világháború idején elvitték. Ezt pótolta most a gyülekezet.

A volt iskola és vendégház után kapott járadékból finanszírozta a harangot a kisrákosi református gyülekezet. A harangpótlás ötlete a gyülekezet gondnokáé, Marton Gézáé volt, a presbitérium pedig egyöntetűen az ötlet mellé állt.

„Zúgó harang, ének és orgonahang, mind az ő szent nevét áldják” – a 264. dicséret első versszakát énekelte a népes gyülekezet az Őrségi Baráti Kar kíséretével a templom előtt, ahol várta, hogy végleges helyére kerüljön az új harang.

Avas Bendegúz jóvoltából tárogatószó kíséretében emelték a toronyba a harangot.

Perjésiné Máté Róza lelkésznő Kányádi Sándort idézte az istentiszteleten:

„Azért harang a harang, hogy hívja az élőket, temesse a holtakat, s hogy árvíz jégverés, tűzveszély idején, s hódító horda láttán, félreverjék.”

Szakál Péter esperes emlékeztetett: néhány éve egyházmegyénkben Kerkáskápolnán volt harangszentelés, azelőtt pedig, éppen harminc évvel ezelőtt Egyházasrádócon.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!